Võidusamba jalamil meenutatakse märtsiküüditamise ohvreid

BNS

Laupäeval meenutatakse Tallinnas Vabaduse väljakul Vabadussõja võidusamba jalamil 68 aasta möödumist märtsiküüditamisest.

Kell 17 algaval tseremoonial esinevad sõnavõttudega justiitsminister Urmas Reinsalu, Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku (EELK) praost Jaan Tammsalu ja Eesti Memento Liidu juhatuse liige Peep Varju.

Eesti rahva nimel toob pärja justiitsminister Urmas Reinsalu. Lisaks toovad pärjad Tallinna linn, diplomaatiline korpus ja Eesti Memento Liit. Pärast ametliku osa lõppu on võimalus ka ülejäänud soovijatel pärjad asetada.

Vahetult pärast mälestustseremooniat kell 18 toimub traditsiooniline küünalde süütamine Tallinnas Vabaduse platsil. Küünlad süüdatakse ka Tartus, Pärnus ja mujal Eestis.

Tallinnas Vabaduse väljakul moodustub küünaldest Eesti kaart ning kuvatakse 32 000 inimese nimed, kes 1949. aastal küüditamisele määrati – sealhulgas inimesed, kes vangistati, olid sunnitud põgenema või end varjama ja need, kes hiljem Siberisse küüditatud peredes sündisid.

Märtsiküüditamine jättis Eesti rahva mällu kustumatu ja sügava jälje, lõhkudes peresid ja hävitades inimelusid. Selle käigus viidi Siberisse üle 22 000 süütu inimese. Enamik küüditatuist vabanes alles 1958. aastal ning viimased deporteeritud vabastati 1965. aastal. Mitu tuhat inimest koju tagasi ei jõudnudki, kirjutab ERR-i uudisteportaal. Kogu Baltikumist deporteeriti 1949. aasta märtsis kokku ligi 95 000 inimest.

Mälestusüritust korraldavad Tulipisar, Eesti Üliõpilaskondade Liit, Eesti Õpilasesinduste Liit, Eesti Noorteühenduste Liit, Eesti Memento Liit, inimõiguste instituut ja Eesti Mälu Instituut koostöös justiitsministeeriumiga.

Kommentaarid puuduvad