Tallinn premeerib 2016. aasta parimaid restaureerijaid

Seitsmesed

Tallinna linnaplaneerimise amet jagab neljapäeval preemiaid 2016. aasta parimatele restaureerijatele, vahendab BNS.

Linnaplaneerimise amet annab 2016. aastal eeskujulikult restaureeritud hoonete omanikele, projekteerijatele ja ehitajatele tunnustused kätte Kadrioru pargi ääres asuvas restoranis „Mon Repos“, mis on samuti muinsuskaitse all. Villa Mon Repos aadressil Narva maantee 92 tunnistati parimaks restaureeritud mälestiseks, mille eest tunnustatakse omanikku OÜ-d Villa MR-i ning restaureerimisprojekti autorit Tiina Linnat ja sisearhitekt Külli Salumit.

Tallinna linn tunnustab osaühingut Bluebird Capital vanalinnas asuva Sauna tänav 8 esimese korruse interjööri taastamise eest. Parimaks restaureeritud fassaadidega hooneks miljööalal tunnistati Kadriorus asuv Köleri tänav 4, mille eest tunnustatakse korteriühistut Johannja restaureerijat Säästvad Ehituslahendused OÜ.

Vabaduse väljak 8 asuva Tallinna Kunstihoone peafassaadi korrastamise eest tunnustatakse Eesti Kunstnike Liitu ja selle sihtasutust Tallinna Kunstihoone Fondi. Oma väärtusliku maja restaureerimiseks otsustas Kunstnike Liit müüa paremiku Kunstihoone Fondi maalikogust Eesti Kunstimuuseumile.

Linnaplaneerimise amet tunnustab mälestiste restaureerimise eest ka riigiameteid. Kaitseministeerium restaureeris eelmisel aastal Miinisadama aku- ja torpeedokoja, riigikontroll ja Riigi Kinnisvara Aktsiaselts ühiselt Toompeal asuva mälestise Kiriku tänav 2/4. Eesti Rahvusringhäälingut tunnustatakse vana raadiomaja hoone eeskujuliku korrastamise eest. Heal tasemel terrassiitkrohv-viimistluse restaureerimise eest tunnustatakse osaühingut Aruna Ehitus ja selle meistreid Arunas Bugat ja Viktor Kutšmad. Aruna Ehitus restaureeris ka Kunstihoone fassaadid.

Muinsuskaitse tähelepanu pälvivad ettevõtted, kes on võtnud vaevaks väärtuslike komplekside restaureerimise ja pühendunud hoonete miljöötundlikule korrastamisele. Aktsiaseltsi Mainor Ülemiste tunnustatakse Ülemiste ärilinnakus asuva Valukoja tänav 10 fassaadide restaureerimise eest, osaühingut Perton Ehitus Kadrioru miljööalal paikneva Kunderi tänav 25 korrastamise eest, osaühinguid Koidu Arendus ja Koidu Ehitus Uue-Maailma miljööalal paikneva Koidu tänav 59 ning osaühinguid Romantos ja Estlander Grupp Pelgulinnas asuva Rohu tänav 6 taastamise eest.

Edukas restaureerimine saab põhineda vaid läbi mõeldud projektil ning oma ala parimate spetsialistide hoolsal järelevalvel. Seepärast tunnustab linnaplaneerimise amet projekteerijaid osaühingut Pin Arhitektid Arsenali keskuse eest, Apex Arhitektuuribürood Rohu tänav 6 maja eest, Rene Sauemäge Kunderi 25 maja eest ning omanikujärelevalvet Deivy Paavot ja muinsuskaitse järelevalvet Monika Eensalu-Pihelit Rotermanni elevaatorihoone eest.

Kolm isikut, kes surid mullu ja käesoleval aastal, saavad tunnustuse postuumselt. Pikaaegse panuse eest Tallinna muinsuskaitses tunnustatakse Arne-Innar Sommerit, Henno Adrikorni ja Hardi Toomingat.

Foto: Scanpix

Kommentaarid puuduvad