Anija mõisapark ootab pärast taastamistöid taas külalisi

BNS

Alates pühapäeva keskpäevast on külastajatele taas avatud värskelt renoveeritud Anija mõisapark, mille esmamainimisest möödub tänavu 535. aastat.

"Ma olen üliõnnelik, et näen ära Eesti kõige ilusamalt räämas mõisa. Need ajastud, saatused koos ja kõrvuti, üksteise all ja peal. Päris asi," kirjutas mõisa külalisteraamatusse näitleja Andrus Vaarik.

Anija mõis asub Harjumaal, vaid mõnekümne minuti autosõidu kaugusel Tallinna kesklinnast. Mõis on üks ehedamaid mõisakultuuri esindajaid Eestimaal ja ümbritsetud 9 hektaril laiuva pargiga. Mõis on viimaste aastate jooksul kiiresti populaarsust kogunud oma kultuurisündmuste ja mitmekesiste vaba aja veetmise võimaluste poolest.

Muinsuskaitse all oleva mõisapargi renoveerimine kestis 2015. aasta sügisest käesoleva aasta kevadeni. Ühtekuuluvusfond rahastas projekti ühtekokku 85 protsendi ulatuses ehk 286 000 euroga. Ülejäänud raha andis Keskkonnainvesteeringute Keskus (KIK). Et säästa keskkonda uute kaevetööde osas, lasi SA Anija Mõisa Haldus pargi valgustuse rajamiseks sama projekti raames elektrikaablid paigaldada.

Pargi taastamisel sooviti säilitada ja osaliselt taasluua terviklik tulemus nii nagu see võis olla ka 19. sajandil. Renoveerimistööde käigus püüti säilitada väärtuslikku ajalugu, kaitstavaid liike ning elupaiku ja taastada Anija mõisapargi bioloogilist mitmekesisust. Projekti käigus avati vaated, puhastati park võsast, rajati teed ja haljastus. Samuti puhastati tiigid ning rajati sadeveesüsteem. Pargi pärliks on õunapuuallee, mida saab täies õies näha ilmselt juba aasta-paari pärast.

Suve jooksul valmib mõisaparki Leader-meetme ja Anija vallavalitsuse toel õpperada "Meelte ja kogemuste tee", mis avatakse Eestis esmakordselt toimuva mõisakultuuri festivali raames 20. augustil. Õpperada maksab kokku 44 250 eurot. Tegemist on kahe kilomeetri pikkuse multifunktsionaalse õpperajaga, mis pole pelgalt teabetahvlitega varustatud trass, vaid räägib ühe paiga põneva loo, milles põimuvad inimesed, loodus, kultuur ja ajalugu.

Kommentaarid puuduvad