Inimesed annetasid väikelapse ravireisi toetuseks üle 150 000 euro

BNS

Sa Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefond kutsus 21. juunil inimesi üles abistama kahekuust poissi Arsenit, kes põeb rasket immuunpuudulikkust ning vajab seetõttu kiirelt ravi Inglismaal, kuue päevaga annetasid inimesed poisi toetuseks 150 342 eurot.

Lastefondi üleskutses seisis, et väga harva esineva immuunpuudulikkusega pisike Tallinna poiss Arseni vajab oma haigusseisundi tõttu opereerimist Inglismaal, mille eest tasub haigekassa, kuid kuhu jõudmiseks on tarvis kallihinnalist meditsiinilist transporti, mida riik ei hüvita ning milleks tema perel endal vahendeid ei ole, teatas lastefond. Samuti oli pere hädas lapsega kaasa sõitva ema majutuskulude tasumisega. Kokku oli Arseni ravireisi transpordi- ja tema ema majutuskuludeks vaja 30 400 eurot prognoosiga, et nad jäävad sinna kuueks kuuks.

Kuivõrd lastefondil oli tänu kevadisele Heateo Jooksule ravireiside sihtfondis olemas 7000 eurot, oli võimalik pisipoiss kiiremas korras Inglismaale teele saata, et raviga esimesel võimalusel alustada. Samal ajal asuti annetusi koguma.

Lastefondi strateegiajuht Küllike Saar on väga liigutatud, kui paljudele inimestele Arseni lugu korda läks. "Kokku annetati Arseni toetuseks veidi üle 150 300 euro, mis tähendab, et annetusi laekus oodatust viis korda enam. Oma panuse pisipoisi toetuseks andsid tuhanded inimesed - ülekandeid Arseni abistamiseks tehti ligi 7000."

Tegemist on lastefondi ajaloo suurima annetussummaga, mis on ühe lapse toetuseks kogutud. Esialgu jääb see Arseni sihtfondi ning kui tema kulud Inglismaal osutuvad esialgsest suuremaks, on võimalik neid sealt katta.

"Arseni ravireisiks vajalik toetussumma oli prognoos kuuekuulise ravi korral ning kui peaks osutuma vajalikuks pikem raviperiood, on üsna tõenäoline, et see summa võib kujuneda suuremaks," selgitas Saar. "Kindlasti vajab ta aga korduvaid hilisemaid kontrollil käimisi, mis eeldab mitmeid haiglakülastuseks vajalikke lennureise ja paaripäevaseid ööbimisi, milles saame annetatud summa eest samuti perele toeks olla. Kui kõik Arseni raviga seotud kulud on tasutud, kasutame heade inimeste poolt annetatut teiste raskelt haigete laste toetamiseks."

Strateegiajuht lubas, et lastefond hoiab annetajaid ja avalikkust ka edaspidi Arseni tervise ja poisile annetatud summa kasutamisega kursis.

Arsenil esinev raske immuunpuudulikkus tähendab, et lapse organism ei suuda end kaitsta erinevate bakterite, viiruste ja seente eest. Ravi saamata ei elaks Arseni kauem kui üheaastaseks. Ainsaks elu säilitavaks raviks sellise seisundi puhul on luuüdi tüvirakkude siirdamine võimalikult varakult ehk esimeste elukuude jooksul. Sellist ravi tehakse vaid spetsialiseeritud keskustes, mistõttu pidasid Tallinna lastehaigla arstid vajalikuks viia Arseni ravi üle Newcastle'i lasteimmunoloogia keskusesse. Eduka ravi korral ootab poissi ees täisväärtuslik elu.

 

Foto on illustreeriv!

Kommentaarid puuduvad