Nelja kuuga on Eestisse jõudnud vaid kaks kvoodipagulaste peret

BNS

Viimase nelja kuu jooksul on Eestisse jõudnud vaid kaks kvoodipagulaste perekonda, neist viimane saabus Eestisse juuli alguses.

Viimati jõudis Euroopa Liidu rändekava raames ümberpaigutatav pagulaspere Eestisse juuli esimeses pooles. Kahest vanemast ning kolmest lapsest koosnev Süüriast pärit perekond suunati elama Kundasse. Ka juunis jõudis Eestisse üks kvoodipagulaste perekond. Kuueliikmeline Iraagist pärit perekond, kuhu kuulub kaks vanemat ja neli last, suunati elama Tartusse.

Augustis ei saabunud Eestisse ühtegi kvoodipagulast ning ka septembrikuu jooksul pole ühtegi kvoodipagulast Eestisse jõudnud. Seega jõudsid kvoodipagulased viimati Eestisse kahe kuu eest ning kahe eelneva kuu jooksul jõudis Eestisse kaks perekonda ehk kokku 11 inimest.

"Viimaste läbiviidud menetluste käigus Kreekast ja Türgis ei ole tehtud otsust ühegi inimese ümberpaigutamiseks või -asustamiseks ning mõned perekonnad on ka loobunud Eestisse ümberpaigutamisest või -asustamisest," ütles siseministeeriumi pressiesindaja. "Loodame ümberasustamisel Türgist korraldada järgmise menetlusmissiooni hilissügisel ning alustada ka kohapealse menetlusega Itaalias lähinädalatel," ütles ta.

Siseministeeriumi kodakondsus- ja rändepoliitika osakonna osakonnajuhataja asetäitja Liana Roosmaa ütles, et Kreeka ametivõimud ei ole Eestile menetluse läbiviimiseks põgenike toimikuid esitanud maikuust saadik.

Euroopa Liidu rändekava raames on praeguseks Eestisse ümber paigutatud ja asustatud kokku 161 inimest.

Neist on septembri alguse seisuga väljaspool Eestit viibimise tähtaja ületanud 15 perekonda ehk kokku 71 inimest. Lisaks neile ei viibi Eestis veel kaks kvoodipagulaste peret, kus kokku on kaheksa liiget. Need perekonnad ei ole ületanud 90 päeva piiri. Eestist on ametlikult lahkunud ka üks Iraagist pärit perekond, kes sõitis vabatahtlikult tagasi kodumaale. Saabudes oli perekonnas viis liiget - kaks vanemat ning kolm last. Eestis viibimise ajal sündis perre veel üks laps.

Seega ei viibi Eestis või on Eestist lahkunud kokku 84 siia toimetatud kvoodipagulast ning Eestisse on jäänud 77 kvoodipagulast.

Eesti on Euroopa Liidu rändekava raames lubanud Kreekast ja Itaaliast ümber paigutada ning Türgist ümber asustada kokku 550 pagulast.

Kommentaarid puuduvad