Uuring: sotside reitingu tõusu taga on maanoored

Seitsmesed

Kuigi erakondade reitingutes pole suuri, statistiliselt olulisi muutusi, on ainsana teistest suurema tõusu teinud Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) ja seda tänu maanoortele, vahendab BNS.

Sotsiaaldemokraatide reiting tõusis 4,1 protsendipunkti võrra ning saavutas septembris 18,7 protsendi taseme, selgus Postimehe ja BNS-i tellimusel tehtud Kantar Emori uuringust.

«Tõus toimus põhiliselt noorte, madalama sissetulekuga rühma ja maa-asulate elanike hulgas,» rääkis Kantar Emori uuringuekspert Aivar Voog ja lisas, et noorte eelistused on varem olnud üsnagi ebastabiilsed. «Seega SDE tõus võib olla ka üsnagi lühiajaline.»

«Inimesed näevad, et meie jaoks ei ole vaesuse vähendamine ja õiglasema ühiskonna poole pürgimine pelgalt valimiseelne lubadus, vaid meie poliitika väärtuseline vundament,» ütles SDE esimees, tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski.

Poliitiku sõnul on erakond just sellele tuginedes valitsuses otsuseid teinud. «Lapsetoetuste ja tulumaksureform, tervishoiu lisaraha ja kõigi õpetajate palgatõus on vaid mõned näited sellest,» lausus ta.

Ossinovski sõnul on sotsiaaldemokraadid samal ajal hoidnud Eestit sõbralikul ja euroopalikul kursil, kaitstes inimeste põhivabadusi ja demokraatiat. «Just põhiväärtused, mis määravad meie tuleviku, on noorte jaoks kõige olulisemad, sest nad ei taha tsensuuri ega suletud piire,» sõnas erakonnajuht.

Ossinovski lisas, et eelistuse muutumisest on tähtsam see, et inimesed oma toetuse valimistel ka välja ütleksid. «Noored, ärge laske teistel enda eest valida!» soovitas ta.

Erakondade reitingutabelit juhib kindlalt Reformierakond 25,7 protsendiga. Toetus oravaparteile on viimase nelja kuu jooksul kõikunud vahemikus 25,5–27,6 protsenti ning väikesed muutused olnud pigem juhuslikku laadi.

Teisel kohal oleva Keskerakonna reiting on viimased kolm kuud olnud 23 protsendi taseme lähedal, septembris oli see 23,1 protsenti.

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) reiting on lähedane nende rekordtasemele augustis – 16,7 protsenti.

Vabaerakonna reiting jätkab pendeldamist suhteliselt suures vahemikus: 6,2 protsenti septembris, näiteks aprillis oli vastav näitaja 11,2 protsenti. «See näitab stabiilse ja väljakujunenud hoiakutega valijate puudumist nende toetajaskonnas,» selgitas Kantar Emori uuringuekspert Voog.

Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) on suutnud viimase kuu jooksul ennast rohkem näidata ja nende reiting on ka mõnevõrra taastunud, tõustes 5,8 protsendini, millega ületatakse jällegi valimiskünnis.

«Seoses SDE ja IRLi reitingu tõusuga on ka valitsuskoalitsiooni reiting oluliselt paranenud – 48 protsendile ehk tasemele, mis oli neil aasta alguses,» sõnas Voog.

Kokku küsitleti 1206 valimisealist kodanikku vanuses 18–74 aastat.

Foto: Hendrik Osula/Delfi

Kommentaarid puuduvad