Luik: sõjalisest kaitsest on saanud EL-i üks kesksetest teemadest

Seitsmesed

Kaitseminister Jüri Luik rõhutas Euroopa Liitu (EL) käsitleval loengul George Washingtoni Ülikoolis, et sõjalisest kaitsest on saanud EL-i üks kesksetest teemadest.

"Euroopa Liidust on kujunenud rahvusvahelises suhtluses iseseisev tegija, mistõttu on loodud Euroopa Liidu välisteenistus. Samuti on mõistlik arendada liidu sõjalist struktuuri kui ühte välispoliitika elluviimise vahendit," ütles Luik kaitseministeeriumi vahendusel.

Luik toonitas ettekandes, et EL-i sõjalise struktuuri arendamise võtmeküsimus on koostöö tõhusus NATO-ga vältimaks dubleerimist ja konkureerimist. "Euroopa Liidul kui poliitilis-majanduslikul ühendusel on võimalused, mida NATO-l kui sõjalis-poliitilisel liidul ei ole. Näiteks majanduslike ja humanitaarsete abivahendite pakkumisel on Euroopa Liit selges eelises," rääkis Luik. "Euroopa Liidu ja NATO koostöö peab tagama, et liikmesriikide vahendeid tarvitataks parimal viisil, kasutades mõlema ühenduse tugevusi."

EL-i kaitsekoostöö arendamisest rääkides pidas Luik oluliseks iga liikmesriigi jaoks sobilikuma panustamise võimaldamist, rõhutades alalise struktureeritud kaitsekoostöö PESCO võimalusi selleks. "Igal liikmesriigil on erinev lähenemine riigikaitsele ja kaitsekoostööle, PESCO annab oma erinevate alamprojektidega võimaluse kõigile leida endale olulisima panustamisvõimaluse," märkis Luik. Ministri sõnul eeldab ta, et suurem osa EL-i riikidest liituvad selle algatusega.

EL-i kaitsekoostöö olulisimateks projektideks nimetas Luik niinimetatud sõjalise Schengeni süsteemi ehk liitlasvägede lihtsustatud piiriületuse võimaluse loomist ning Euroopa kaitsefondi, mille eesmärgiks on toetada Euroopa kaitsetööstuse arendustegevusi.

Luik pidas loengu George Washingtoni Ülikooli Euroopa, Venemaa ja Euraasia uuringute instituudi loengute sarjas "Transatlantilised suhted muutuste ajal" Washingtonis kolmapäeval.

Kommentaarid puuduvad