Merepäästjad võõrustavad rahvusvahelist meeskonnavahetuse programmi

BNS

Eesti Vabatahtlik Mere- ja Järvepääste võõrustab laupäevast kuni septembri lõpuni rahvusvahelist vabatahtlike meeskonnavahetuse programmi Lifeboat Crew Exchange.

Kuni septembri lõpuni külastavad Eestit vabatahtlikud merepäästjad Soomest, Rootsist, Norrast, Taanist ja Hollandist. Üle terve Euroopa toimub samal ajal iga-aastane meeskonnavahetuse programm IMRF Lifeboat Crew Exchange, teatas päästeorganisatsioon. Eesti võõrustab rahvusvahelist programmi esimest korda. Varem on programmis osaletud projektriigina, kel on olnud võimalus küll oma vabatahtlikke Euroopasse teiste riikide kogemustest õppima saata, kuid kel endal ei ole olnud kohustust kedagi vastu võtta.

"Eesti vabatahtlik merepääste on ligi kümme aastat vana ning juba on üht-teist ka teistele ette näidata ning rääkida sellest, kuidas vabatahtlik merepäästesüsteem Eestis ülesse ehitatud on, mistõttu otsustasime alates käesolevast aastast saada programmi nii-öelda põhipartneriks, kes lisaks enda inimeste saatmisele on valmis ka vabatahtlikke teistest riikidest Eestis võõrustama", ütles vabatahtliku mere- ja järvepääste juhatuse esimees Mehis Luus. "Vanade Euroopa riikide kõrval, kus vabatahtlik merepääste ajalugu ulatub paarisaja aasta taha, ei ole meie arengud küll kõrvutatavad, kuid sellegi poolest oleme lühikese perioodiga suutnud võrdlemisi palju."

Eesti Vabatahtliku Mere- ja Järvepääste kõrval osaleb tänavu programmis ka vabatahtlikke maa- ja merepäästjaid koondav päästeliit. Mõlemad organisatsioonid saavad välisriikidesse saata kolm vabatahtlikku. Üks koht on eraldatud ka politsei- ja piirivalveametile, kes aitab kaasrahastada võõrustajariigiks olemisega seotud kulusid.

Vabatahtliku mere- ja järvepääste juhatuse liikme Tanel Matsi eestvedamisel on valminud põhjalik programm, mille jooksul antakse terviklik ülevaade Eesti merepääste võimekusest, seda nii vabatahtlike kui ka riigisektori poolt. Kui programmi põhiosa toimub Tallinna ümber, siis heade näidete esitlemiseks sõidetakse ka Ida-Virusse ja Hiiumaale, kus muuhulgas viiakse läbi erinevaid merepäästega seotud ühisharjutusi.

"Kogu ettevalmistav osa on olnud väga intensiivne. Oleme programmi koordinaatoritega saanud korra kokku Taanis ning vahetanud suurel hulgal e-kirju. Lihtne ei ole olnud ka kohapealse programmi kokkupanek ja selle kooskõlastamine partneritega", tõdes Matsi. "Oleme endale selle rolli teadlikult võtnud ning tahame selle ka maksimaalselt hästi ära teha."

Eesti Vabatahtlik Mere- ja Järvepääste on  vabatahtlike merepäästeühingute esindusorganisatsioon, mille peamised ülesanded on vabatahtliku merepääste arendamine ja esindamine, koostöö riiklike struktuuridega, vabatahtlike merepäästjate koolitamine ja koolitussüsteemi arendamine, rahvusvahelise koostöö koordineerimine ning kohalike ühingute abistamine dokumentatsiooni, töökorralduse ja ühisprojektide rahastamisega. Organisatsiooniga on praeguseks liitunud 23 vabatahtlikku ühingut.

Kommentaarid puuduvad