Mõis: meie linnapeakandidaat pole kindlasti Savisaar

Seitsmesed

 

Savisaare Valimisliidu ja Tegusa Tallinna valimisnimekiri ei plaani hetkel ühte linnapeakandidaati nimetada, kuid kindlasti ei ole see Edgar Savisaar, ütles nimekirja üks neljast liidrist Jüri Mõis.

"Jah, meil praegu sellist plaani ei ole. Never say never (Ära iial ütles iial), aga meil praegu sellist plaani ei ole," rääkis Mõis esmaspäeval BNS-ile vastuseks küsimusele, kes võiks olla nende linnapeakandidaat. "Aga selge on, et selle linnapeakandidaadi nimi ei ole Edgar Savisaar. See on meil tänaseks päevaks selge," rõhutas Mõis.

"On ju hea tava, et kes on mingis süüdistusprotsessis, siis ega see avalikus sektoris töötada ei saa ja ega me ei kavatse kuidagi seadusega konfrontatsiooni otsida," lisas Mõis.

Ta selgitas, et nende nimekiri näeb linnapead vähem poliitilise isikuna, jättes poliitika volikogusse ning samas ka vähem tehnilise juhina, jättes kommunaal-tehnilised otsused ametnike teha.

"Kui saaksime minna seda teed, et me paneme vähem poliitilise kandidaadi, et jätta poliitika rohkem volikogusse. Ja siis leiame kultuurihõngulise, akadeemilise hõnguga aktsepteeritud isiku Eesti ühiskonnas, kes hakkaks linna juhtimises kandma vaimsust ja kultuuri," selgitas Mõis. "Mitte nii nagu praegune on rohkem nagu haldusdirektori tüüpi linnapea," lisas Mõis.

"See aeg on minu meelest Eesti ühiskonna arengutasemel läbitud, kus pealinna linnapea peaks olema haldusdirektori tüüpi. Tehnilised lahendused peaks ikka jätma ametnikele - nemad näevad kõige paremini, kuidas linna liiklust korraldada ja kuidas tänavaauke lappida," märkis Mõis.

Valimisnimekirja Haabersti esinumber Mõis rõhutas ka, et Savisaar ei ole nende nimekirja ainujuht. "Sageli tehakse ekslik järeldus, et Savisaar on meie valimisliidu juht. See ei ole nii. Meil ei ole praegusel hetkel vaja määrata, kes meil tingimata on 1. ja 2. ja 3. ja 4. ja 5., aga meil on aktiiv välja kujunenud ja see on umbes 15-20 inimest. Ja me ei pea ütlema, et kõik alluvad ühele või teisele," rääkis Mõis. "See oleks ekslik, kui inimesed mõtleksid, et nagu näiteks mina oleksin astunud justkui Savisaare juhitavasse erakonda," lisas Mõis.

Tema sõnul katsuvad nimekirja neli eestvedajat - Olga Ivanova, Savisaar, Urmas Sõõrumaa ja Mõis - leida omavahel kõigis küsimustes konsensuse.

"Üldse valimisliidu mõte on ju see, et sõltumatud kandidaadid tahavad siseneda poliitkasse, antud juhul kohalikku poliitikasse, aga nad saavad aru, et nad [üksi] ei saa, et peavad kellegagi kokku leppima," põhjendas Mõis valiminimekirja loomist. Tema sõnul on Savisaare Valimisliidu ja Tegusa Tallinna valimisnimekiri Eesti kõigi aegade pikim.

Rääkides võimalikest linnapeakandidaatide debattidest, lubas Mõis, et ka nende nimekiri paneb igal juhul oma esindaja välja.

"Kui on venekeelsed debatid, siis väljendab [nimekirja seisukohti ] Olga Ivanova kui inimene, kes oskab kõige paremini vene keelt. Eestikeelsed linnapeakandidaatide debatid katame mina Sõõrumaaga, võib-olla vahel tuleb ka Olja," rääkis Mõis, kinnitades, et kellegi nad kindlasti üles seavad, kui debatt tuleb.

Rahvusringhäälingu tellitud küsitluse kohaselt, mille tulemused esmaspäeval avalikustati, oli septembris Tallinnas kõige populaarsem linnapeakandidaat 36 protsendiga keskerakondlasest tegevlinnapea Taavi Aas. Keskerakonna endine esimees Savisaar jagas sotsiaaldemokraadi Rainer Vakra järel koos reformierakondlase Kristen Michaliga 13 protsendiga kolmandat ja neljandat kohta.

Kommentaarid puuduvad