Oviir kooseluseaduse tühistamise läbikukkumisest: hääletus oli demokraatliku õigusriigi võit

Seitsmesed

Riigikogu Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni aseesimehe Liisa Oviiri kinnitusel oli Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) katse tühistada kooseluseadus ette määratud läbikukkumisele, sest parlamendi enamus austab demokraatliku õigusriigi põhimõtteid. 

Riigikogu lükkas teisipäeval veenva ülekaaluga ehk häältega 47:19 tagasi EKRE eelnõu, mis taotles kooseluseaduse kehtetuks tunnistamist. „See oli demokraatliku õigusriigi võit.  Õigusriigis ei saa ega tohi juba antud õigusi ära võtta pelgalt maailmavaate või valimiskampaania tõttu,“ märkis Oviir.  „Ühtlasi tõestas  tänane hääletus, et debatil, kuhu  EKRE poliitikud on toonud erinevad hirmud, oletused ja muinaslood, pole ühiskonnas laia kõlapinda.“ 

Varsti juba kaks aastat jõus olnud kooseluseaduse alusel on oma kooselu registreerinud kümned paarid. Riigikogu kannapöörde korral pöörduks ilmselt enamik neist Oviiri sõnul riigi vastu kohtusse, mis lisaks inimeste põhiõiguste rikkumisele ja üldisele segadusele tooks kaasa ka riigivastutuse küsimuse. 

Eesti riigiõiguse tipud on väga selgelt osutanud, et meie põhiseadusest tuleneb, et samasooliste isikute vaheline püsiv kooselu peab olema õiguslikult reguleeritud, märkis Oviir. „Juba 2011. aastal leidis õiguskantsler Indrek Teder, et  kooskõlas põhiõiguste tagamise põhimõttega tuleb luua vastav õiguslik raamistik. Kooseluseaduse kinnitamine oli tähtis etapp igaühe võrdsete inimõiguste tunnustamise teel. Viimati leidis riigikohus tänavu juunis, et põhiseaduse kohaselt on samasoolistel inimestel samuti õigus perekonnaelu kaitsele,” meenutas Oviir.

Kommentaarid puuduvad