Kaitseminister Luik käis Liibanonis Eesti kaitseväelastega patrullis

BNS

Kaitseminister Jüri Luik ja Kaitseväe peastaabi ülem brigaadikindral Martin Herem osalesid teisipäeval ühispatrullis ÜRO rahuvalvemissioonil UNIFIL Liibanonis teenivate Eesti kaitseväelastega, et saada ülevaade nende ülesannetest, teenistustingimustest ning operatsioonialast.

"Väike riik nagu Eesti saab oma julgeolekus toetuda iseseisvale kaitsevõimele, liitlastele ja rahvusvahelise õiguse toimimisele," ütles Luik kohtumisel Estpla-23 sõduritega.

Luige sõnul on Eesti kaitseväelaste teenistus ÜRO rahuvalvajatena osa laiemast Eesti rahvusvahelisest tegevusest, kus me ei saa loota rahvusvahelisele toetusele, kui me ise rahvusvaheliselt ei tegutse.

"Ma tänan teid ja teie koduseid selle panuse eest," lisas Luik.

Visiidil kohtus kaitseminister ka Iiri-Soome pataljoni juhtkonnaga, mille koosseisus teenivad Eesti kaitseväelased.

Kolmapäeval külastab Luik missiooni peakorterit Naquoras ja kohtub pealinnas Beirutis Liibanoni valitsusliikmete ning sõjaliste juhtidega.

Liibanonis teenib ÜRO rahuvalvemissioonil UNIFIL ligi 40 Eesti kaitseväelast, kellest suurema osa moodustab Scoutspataljoni B-kompanii baasil loodud Iiri-Soome pataljoni koosseisu kuuluv jalaväerühm Estpla-23.

Üksuse peamine ülesanne on viia läbi patrulle Lõuna-Liibanonis ja mehitada vaatlusposte Liibanoni ja Iisraeli vahelisel eraldusjoonel.

Lisaks teenivad Liibanonis staabiohvitserid ja allohvitser ning ühe staabiohvitseriga panustatakse ka UNTSO vaatlusmissioonile. Kokku panustab UNIFILi praegu 41 riiki.

Kommentaarid puuduvad