ERM-is lõigatakse lahti EV100 puhul küpsetatud leib

Seitsmesed

Eesti Rahva Muuseumis (ERM) lõigatakse reedel pidulikult lahti Eesti Vabariigi 100. aastapäevaks küpsetatud uudseleib ja tunnustatakse rukkikasvatajaid, vahendab BNS.

„Rukis kasvas tänavu hästi ja saagikus oli hea, kuid vilja valmimine ja koristus jäi tavapärasest mitmeid nädalaid hilisemaks ja muutis koristuse keeruliseks. Siiski on möldrid kinnitanud, et ka tänavu piisab Eesti leiva küpsetamiseks kodumaisest rukkist,“ selgitas Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse esimees Roomet Sõrmus.

Ta lisas, et miljoni juubelileiva aktsiooniga on oodatud liituma kõik pagaritööstused." Oleks tore, kui juubelipõldudel kasvanud rukkist valmistatud täisterajahust küpsetatud leivad hakkaksid kandma logo „100 rukkipõldu ja miljon juubelileiba Eestile“, sest see annaks tarbijale selge sõnumi, et leib on valmistatud eestimaisest rukkijahust," märkis Sõrmus.

“Jahu jagub kõigile, kes soovivad Eesti sünnipäeva puhul rukkileiba küpsetada, olgu nendeks suured pagaritööstused või koduleiva küpsetajad, kellele Tartu Mill pakub Eesti juubeliks kasvatatud rukkist valmistatud täisterajahu,“ ütles Tartu Milli teravilja ostujuht Rauno Viljas.

“Eesti Vabariigi 100. aastapäeva puhul küpsetame juubeliviljast ühte oma kõige populaarsemat leiba “Rukkipala” kindlasti miljon tükki ja rohkemgi. Lõikuspeoks on meie pagarid küpsetanud uhke uudseleiva, mis täna pidulikult lahti lõigatakse. Loodame, et rukkileib püsib nii pidu- kui argipäeval eestimaalaste toidulaual aukohal,” ütles AS-i Leibur tegevjuht Asso Lankots.

„Eesti Rukki Selts algatas 2016. aastal Eesti Vabariigi 100. aastapäevale pühendatud ülemaalise liikumise, mille eesmärgiks on hoida elus eesti rukkikultuuri, rukki kasvatamise, tarbimise ja aretamise traditsioone, pärandades ka uutele põlvkondadele austuse leiva ja leivavilja vastu. Aktsiooniga tehakse omalaadne ja maitsev juubelikingitus Eestile,“ ütles toona Eesti Rukki Seltsi asepresident, rukkikuningas Hans Kruusamägi.

Mullu 24. augustil korraldasid Eesti Rukki Selts, Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda ja Eesti Põllumeeste Keskliit suure külvipäeva, millega sai ülemaaline rukkiaktsioon alguse. Eesti Vabariigi 100. aastapäevale pühendatud esimese rukkipõllu külvas rukkikuningas Hans Kruusamägi Väike-Maarja vallas Lääne-Virumaal. Kõik aktsiooniga liitunud rukkikasvatajad said oma juubelipõldude tähistamiseks vastava viida, et ka tarbijad näeksid, kust tuleb kodumaa juubeliks valmiva leiva küpsetamiseks
kasutatav rukis. Põllumehed tulid aktsiooniga hästi kaasa. Kõige aktiivsem osavõtt oli Tartu-, Pärnu- ja Viljandimaalt. Aktsiooniga liitusid nii tava- kui mahetootjad. Üle Eesti külvati juubelipõldudele rukist kokku 2526 hektarile.

Kommentaarid puuduvad