ERM tähistab Läti iseseisvuspäeva püsinäitusega

BNS

Eesti Rahva Muuseumi (ERM) kingitusena Läti Vabariigi 99. sünnipäevaks on alates laupäeval külalistele avatud püsinäitus "Kohtumised" – ja seda täielikult lätikeelsena.

Kokku ligi 800 tekstiekraani näitusel on muudetavad lätikeelseiks üheainsa kaardiviipega. See võimaldab meie headel lõunanaabritel nüüd emakeeles saada osa Eesti kultuuriloost ja argiajaloost, mis läbi sajandite on täis sarnasusi ja samasusi Läti kujunemislooga, kuid detailides ometi erinev. Soovi korral on võimalik tellida lätikeelne giidituur, teatas ERM.

Eesti- ja lätikeelsed palvetekstid seisavad võrdsena kõrvuti näiteks "Agenda parva" 1622. aastal välja antud ja ERM-is eksponeeritud ainsa säilinud eksemplari lehekülgedel. Enam kui 200 aastat tagasi Riias tegutsenud etnograaf Johann Christoph Brotze täheldas Liivimaa kubermangu elanikke uurides aga, et eestlastel on pea alati pruun rõivastus, samamoodi nagu lätlase põhivärviks on hall.

Läti riigi juubeli tähistamiseks annab ERM-is 26. novembril algusega kell 14 tasuta kontserdi Eesti lätlaste laulukoor Ziemelu balsis ja Läti Ülikooli kammerkoor "Dziesmu vara".

Kommentaarid puuduvad