Ratas Bundestagis: rahu püsimise eest tuleb kõigil vastutada

BNS

Peaminister Jüri Ratas ütles pühapäeval tähistataval Saksa rahva leinapäeval Bundestagis peetud kõnes, et kuigi vahel näikse rahu iseenesestmõistetavaks peetavat, tuleb kõigil siiski iga oma mõtte, sõna ja teoga rahu püsimise eest hoolt kanda ja vastutada.

"Rahu püsimise eest peame hoolt kandma ja vastutama me kõik. Iga oma mõtte, sõna ja teoga – hoolimata meie erinevustest, ja tegema seda alati kõhklemata," vahendas valitsuse kommunikatsioonibüroo Ratase sõnu. "Me elame õnnelikul ajal, mil valitseb rahu. Sellesse rahusse ja üksteisemõistmisesse on andnud väga olulise panuse just Euroopa Liit, mis on oma olemasoluga võimaldanud siinsetel riikidel ja rahvastel olla julged ning meie kõigi ühiseid vabadusi teostada. Peame seda endale ja teistele iga päev teadvustama ning hoidma ühiselt loodut, mis on erakordne ja kordumatu."

"Euroopa pole praegu rahumeelne tänu peetud sõdadele, vaid on seda hoolimata neist. Rahul on meie jaoks praktiline ja emotsionaalne väärtus, see on maailmas elamise ning inimeseks olemise viis. Rahu on mõistmine, et elu on habras ja püha," rääkis Ratas kelle sõnul on Euroopas olnud hulgaliselt häid liidreid, kes rakendavad poliitikat turvalise elukeskkonna loomiseks ning tänu kellele teame, et inimõiguste vankumatu kaitse tugevdab ühiskonda ja on rahu tagamisel asendamatu vahend. Ratas lisas, et meie ühine ajalugu peaks veenma kõiki, et Euroopa Liit aitab vastu seista vaenu, ahnuse ja agressiivsuse ilmingutele.

"Ühtsed kokku lepitud põhimõtted ja reeglid on riikide viis leevendada ühisruumis paratamatult tekkivaid pingeid, öeldes, et pole olemas kaht maailma, kus erinevate inimgruppide jaoks kehtivad erinevad reeglid. On vaid see maailm ja ühtsed reeglid – teisisõnu: usalda mind ja tee nii, et ka mina saaksin sind usaldada. See on hindamatu väärtusega sõnum," ütles peaminister.

Ratas esines Euroopa Liidu Nõukogu eesistujariigi peaministrina Saksa rahva leinapäeva üritusel Bundestagis, kus mälestatakse kõiki sõdades ja relvakonfliktides hukkunuid. Samuti pidas Bundestagi ees kõne Saksamaa liidupresident Frank-Walter Steinmeier, kes on mälestusürituse patroon.

Ratasel on pühapäeval Steinmeieriga ka kahepoolne kohtumine, kus arutatakse Eesti Euroopa Liidu eesistumise hetkeseisu ning Eesti ja Saksamaa suhteid.

Kommentaarid puuduvad