Prokuratuur algatas Tallinna linnahalli grafiti osas kriminaalasja

Seitsmesed

Prokuratuur algatas Tallinna linnahalli lääneküljele grafiti tegemise osas muinsuskaitseameti avalduse alusel kriminaalasja, mille käigus uuritakse maalimise organiseerinud PRDS Eesti OÜ tegevuse seaduslikkust, kirjutab rahvusringhäälingu uudisteportaal, vahendab BNS.

Kõnealuses juhtumis laekus avaldus, mis sisaldab kuriteole viitavaid andmeid, kinnitas prokuratuuri pressiesindaja. Selle kontrollimiseks on tema sõnul alustatud kriminaalmenetlust karistusseadustiku paragrahvi 204 tunnustel, mis on algfaasis. Kriminaalasja kohtueelset menetlust viib läbi Põhja prefektuur.

Paragrahv 204 käsitleb kultuurimälestise, museaali või muuseumikogu rikkumist ja hävitamist. Karistusena seisab kriminaalkoodeksis sellise teo eest kuni viieaastene vangistus, juriidilisele isikule on ette nähtud rahaline karistus.

Muinsuskaitseameti peadirektor Siim Raie ütles, et nad soovisid algselt väärteomenetluse algatamist Tallinna Linnahalli AS-i suhtes, kuid nad põhjendasid ameti jaoks toimunut ning kuna grafiti tegemine toimus nende kirjaliku nõusolekuta, siis piirdusid nad ettekirjutusega.

Ettekirjutus näeb Raie sõnul ette seda, et Tallinna Linnahalli AS peab teatud aja jooksul kogu hoone grafitist ja muudest sodimistest puhastama ja tagama kaitsealuse objekti säilimise ning heakorra territooriumil.

PRDS Eesti OÜ katkestas oktoobri keskel linnahalli lääneküljelt maalingute mahapesemise. Ettevõtte juhatuse liige Rene Leet teatas, et firma katkestab lepingulised tööd, sest ei saanud riigikogu kultuurikomisjonilt luba maalingut säilitada.

"Lõpetasin Tallinna Linnahalli EV 100 supergraafika seinamaalingu maha pesemise lepingu, sest riigikogu kultuurikomisjoni esimees Aadu Must koos oma komisjoniga ei saa midagi teha kollektiivse pöördumise heaks," kirjutas Leet sotsiaalmeedias. "Kas tõesti? Üle tuhande inimese annab 85 tunniga digiallkirjad, et linnahalli seinamaalingud saaksid lõpuni viidud ja säiliksid, kuni tehakse remont või midagigi selle suure kolliga seal mere kaldal aga teha ei saa midagi."

Kommentaarid puuduvad