Homme
20. okt
8...11
-1...8
Ülehomme
21. okt
6...11
-2...8

Eesti

Eesti võistkond hiilgas rahvusvahelisel loodusteaduste olümpiaadil

Foto: Eero Vabamägi/Delfi
11:18 16. detsember 2017
Autor: BNS

Eesti õpilased saavutasid sel aastal rahvusvahelisel noorte loodusteaduste olümpiaadil (IJSO) läbi aegade parima tulemuse.

IJSO on kuni 15-aastaste õpilaste loodusteaduste võistlus, kus teadmised pannakse proovile nii bioloogias, füüsikas kui ka keemias. Lisaks kahele teooriatööle on IJSO omapäraks kolmeliikmelistes võistkondades ühiselt sooritatav eksperimentaalvoor. Igast riigist võib osaleda kuni kaks kolmeliikmelist võistkonda. Kuldmedalid pälvisid Hendrik Vija Miina Härma gümnaasiumist ning Martin Rahe Tallinna reaalkoolist, kõik ülejäänud neli koondislast tõid koju hõbemedalid, teatas Tartu ülikool BNS-ile.

Juba 14. korda peetud IJSO toimus 3.-12. detsembrini Hollandis Arnhemis ja Nijmegenis, tuues 48 riigist kokku 300 õpilast.

Tänavu jõudis võistlus esimest korda Euroopasse ning oli kujundatud keskse teema „Vesi ja jätkusuutlikkus“ ümber. Teemast lähtuvalt käsitlesid ülesanded näiteks taimede kohastumusi üleujutustega hakkamasaamiseks, reoveepuhastustehnikaid ning üle kallaste tõusvate jõgede ohjeldamist. Praktilises voorus tuli võistlejatel jälgida kingloomi ning teha järeldusi nende hakkamasaamisest erineva soolsusega vees; määrata tiitrimise teel vee soolasisaldust ning püüda soolvee ja magevee piiril soolsuse erinevuse arvelt elektrienergiat toota.

Võistkonna mentori Andres Ainelo sõnul olid ülesanded hästi läbimõeldud ning nõudsid võistlejatelt mitte ainult üksikute faktide teadmist vaid pigem head loogilise mõtlemise ning probleemilahendusoskust. Ta lisas, et hästi oli läbi mõeldud ka vaba aja programm, mis koondus samuti vee ümber. Õpilased külastasid reoveepuhastit ja said palju teada Hollandi veemajandusest.

Individuaalne üldvõit läks sel aastal Venemaa õpilasele, riikide koondarvestuses oli parim Taiwani delegatsioon.

Eesti võistkonda kuulusid Anna Pauliina Rumm ja Martin Rahe Tallinna reaalkooli 9. klassist, Sofia Marlene Haug Gustav Adolfi gümnaasiumi 9. klassist, Andreas Simson Tallinna reaalkooli 10. klassist, Daniil Vaino Narva Pähklimäe gümnaasiumi 10. klassist ja Hendrik Vija Miina Härma gümnaasiumi 10. klassist.

Eesti õpilasi saatsid juhendajatena Tartu ülikooli doktorandid Andres Ainelo ja Jörgen Metsik ning nooremteadur Andreas Valdmann.

Eesti õpilaste lähetamist rahvusvahelistele võistlustele rahastab haridus- ja teadusministeerium ning korraldab Tartu ülikooli Teaduskool.


Kommentaarid

Kommentaare 0
Sinu nimi:*
Telefon:
Kommentaar:*
Ole esimene ja lisa oma kommentaar!

Mida toob oktoobrikuu Sinu tähemärgile?