Jaapani peaminister külastab Eestit

Seitsmesed

Jaapani peaminister Shinzo Abe külastab jaanuari keskel toimuva Euroopa-turnee raames Eestit, mis oleks esimene Jaapani valitsusjuhi visiit Eestisse.

Abe visiit hõlmab kolme Balti riiki ning Bulgaariat, Rumeeniat ja Serbiat, teatas Jaapani valitsuse allikas infoagentuurile Kyodo.

Peaministri Eesti-visiidi käigus kinnitatakse kahepoolne küberjulgeoleku koostöölepe, teatas allikas Kyodole, märkides, et Eesti on tuntud oma arenenud IT-sektori poolest.  

Jaapan ja Euroopa Liit viisid üleeelmisel nädalal lõpule vabakaubandusleppe kõnelused, millega luuakse maailma üks suuremaid vabakaubanduspiirkondi. Lepe peaks jõustuma 2019. aasta alguses. Kuna Bulgaaria saab Euroopa Liidu Nõukogu eesistujaks 2018. aasta algusest, siis soovib Abe saada kinnitust vabakaubandusleppe jõustumiseks.   

Abe pidi Eestit külastama juba oma reisil Euroopasse tänavu juulis, kuid ta naasis kodumaale kavandatust varem seoses riiki tabanud paduvihmadest põhjustatud hädaolukorraga.   

See on esimene kord, kui Eestit külastab Jaapani valitsusjuht. 2007. aasta mais käis Eestis Jaapani keiser Akihito ja keisrinna Michiko. Varasemalt on Eestit külastanud Jaapani ministrid ja aseministrid.   

Eesti juhid on Jaapanit külastanud korduvalt - 2016. aastal peaminister Taavi Rõivas, 2014. aastal president Toomas Hendrik Ilves, 2010. aastal peaminister Andrus Ansip ja 2004. aastal president Arnold Rüütel.   

Kommentaarid puuduvad