Taani kaalub ühinemist NATO küberkeskusega Tallinnas

Seitsmesed

Taani kaalub tõsiselt ühinemist Tallinnas tegutseva NATO küberkaitse oivakeskusega, ütles riigi peaminister.

"Küber-ohtusid rääkides puudutasime ka Tallinna keskuse teemat. Lubasin, et kui arutelud meie kaitse-eelarvee üle on lõpule jõudnud, siisn teeme selles osas otsuse. Ma isiklikult olen selles osas optimistlik," ütles Taani peaminister Lars Lokke Rasmussen pärast kohtumist peaminister Jüri Ratasega antud presseikonverentsil.

Ratas ja Rasmussen märkisid, et rääkisid oma kohtumisel julgeolekust Läänemere regioonis, selahulgas ka küberkoostööst, hüber-ohtudest ja strtaeegilisest kommunikatsioonist. Rasmussen kinnitas, et Taani on valmis panustama NATO jugeoleku tagamisse.

Eelmisel nädalal saabus Eestisse Taani maaväe kontingent, mis vahetas välja Ühendkuningriigi juhitavas lahingugrupis Prantsusmaa. NATO lahingugruppi Eestis panustab Ühendkuningriigi ja Taani kõrval ka Island.

NATO küberkaitsekoostöö keskus on NATO akrediteeritud rahvusvaheline kompetentsikeskus, mõttekoda ja väljaõppeasutus. Keskus loodi 2008. aastal ning sellest on saanud NATO ja keskuse liikmete jaoks oluline küberkaitse valdkonna ekspertiisi allikas.

Iseseisva rahvusvahelise organisatsioonina keskendub NATO küberkaitsekeskus rakendusuuringutele, analüüsidele, koolitustele ja õppustele küberkaitse valdkonnas.

Keskus korraldab iga-aastaselt maailma keerukaimat rahvusvahelist küberkaitseõppust Locked Shields. Eelmisel aastal avaldati keskuse eestvedamisel Tallinn Manual 2.0, mis on kõige põhjalikum ja kõikehõlmavam käsiraamat rahvusvahelise õiguse kehtivusest küberruumis. Igal kevadel toob keskuse korraldatav rahvusvaheline küberkonverentsi CyCon Tallinna ligi 600 arvamusliidrit ja eksperti eri valdkondadest ja riikidest arutama küberjulgeoleku võtmeküsimusi.

NATO küberkaitsekoostöö keskusel on 20 liikmesriiki. NATO riikidest osalevad keskuse töös Belgia, Eesti, Hispaania, Holland, Itaalia, Kreeka, Leedu, Läti, Poola, Prantsusmaa, Saksamaa, Slovakkia, Tšehhi vabariik, Türgi, Ungari, USA ja Ühendkuningriik. Austria, Soome ja Rootsi on liitunud keskusega partnerriikidena.

Reedel teatas Jaapani peaminister Shinzo Abe, et Jaapan otsustas liituda NATO küberkaitse keskuse tööga.

Kommentaarid puuduvad