Sorainen: pakettreisid muutuvad kallimaks

Seitsmesed

Advokaadibüroo Sorainen advokaadi Maria Pihlaku hinnangul muutuvad pakettreisid seoses käesoleva aasta juulikuus jõustuva Euroopa Liidu (EL) direktiiviga tõenäoliselt kallimaks, vahendab BNS.

"Igasugused muudatused toovad alati kaasa hinnatõusu, mitte languse ja see kindlasti hakkab juhtuma ka meie turul. Seda varianti, et kõik reisid jäävadki soodsaks mina ei näe. Isegi kui seadusemuudatust ei tuleks, siis nad kasvaksid nagunii. Nüüd on väga hea võimalus hinnad veel natuke kõrgemaks ajada ja saada sinna põhjendused taha," ütles Pihlak BNS-ile.

"Hinda on võimalik tõsta kõvasti kõrgemale ja vaadata, kas turg tuleb järgi. Kohe kui tuleb, siis ta ka jääb sinna, kui ei tule, siis lastakse natuke madalamaks tagasi. Üks hetk tõstetakse hinnad kõrgeks ja siis soodustusega lastakse jälle natukene madalamaks," lisas ta.

Käesoleva aasta 1. juulil jõustuvad turismiseaduse ja võlaõigusseaduse muudatused ning võetakse üle EL-i pakettreisidirektiiv.

Pihlaku sõnul kaasnevad seadusemuudatusega reisikorraldajatele mitmed uued kohustused, mis annavad neile hea põhjuse hinnatõusuks. "Reisikorraldajad peavad oma finatssüsteemid üle vaatama, sest tagatise kohustus peab olema 100 protsenti tagatud. Samuti halduskoormus – uue teabelehe välja töötamiseks on vaja IT lahendusi, teabeleht peab olema juriidiliselt korrektne ehk keegi juristidest peab selle üle vaatama," märkis ta.

"Kõik need ühekordsed väljamaksed annavad reisikorraldajatele praegu väga hea võimaluse hinda tõsta ja öelda, et seadus muutus – kaks asja, minu finantskoormus ja halduskoormus on kasvanud ning sellega seoses, et kõik tõstavad hindasid, tõstan ka mina hindasid," lisas Pihlak.

Soraineni advokaadi hinnangul seejuures reisijate huvi erilist vähenemist tema hinnangul oodata ei ole. "Kui me näeme kui palju on võimalik hinnas alla minna soodusperioodide jooksul, siis täpselt samamoodi on võimalik ka üles minna ja ma usun, et selles olukorras kus kõik hinnad on nagunii tõusnud ja näha on, et inimene käib ikka poes ja restoranis, läheb ta ka reisile. See, kas temalt võtta 10 eurot rohkem tema rahakotti väga ei mõjuta, küll mõjutab see reisikorraldaja lõplikku tulu," rääkis ta.

Seejuures leiab Pihlak, et klientide jaoks muutub reisimine edaspidi lihtsamaks ja mugavamaks ning reisijate õigused kasvavad, sest seoses seadusemuudatusega kasvab reisikorraldaja informeerimiskohustus reisija ees, lepingu ülesütlemine vältimatute ja erakorraliste asjaolude korral muudetakse reisijale soodsamaks, reisitasu suurenemise korral vähemalt 8 protsenti on reisijal õigus reisilepingust taganeda, reisitasu suurenemise korral peab reisikorraldaja pakkuma ka võimalust reisitasu vähendada.

"Reisijal pole mingit vastutust, reisija maksab oma raha ära ja temal on õigused. Reisija on kuningas ning sellist olukorda pole varem olnud. Kuidas turg sellega kaasa tuleb on huvitav vaadata," märkis advokaadibüroo Sorainen advokaat.

Kommentaarid puuduvad