Ratas kinnitas Prantsusmaa osalust NATO  lahingugrupis 2019. aastal

Seitsmesed

Peaminister Jüri Ratas kinnitas, et Prantsusmaa saadab tuleval aastal taas oma üksuse Eestis paiknevasse NATO lahingugruppi.

"Täna saab kinnitada, et prantslased on tulemas NATO lahingugruppi 2019. aastal tagasi," ütles Ratas neljapäevasel valitsuse pressikonverentsil.

Ratas nimetas Eestis paiknevat NATO lahingugruppi edulooks Eesti julgeoleku tagamisel ning tunnustas Eesti ja kõikide lahingugrupis osalevate riikide koostööd.

Ühendkuningriigi relvajõud liituvad Lääne-Aafrikas islamiäärmuslaste vastase Prantsuse sõjaoperatsiooniga, vastutasuks suurendab Prantsusmaa toetust Eestis asuvale ja Ühendkuningriigi juhitud NATO lahingugrupile, ütlesid Briti valitsusallikad päevalehele The Times. Uudisteagentuuri AFP andmeil saadab Prantsusmaa Eestis asuvasse lahingugruppi 2019. aastal sõdureid.

Times kirjutas kolmapäeval, et sammu avalikustamist on oodata neljapäeval Briti peaministri Theresa May ja Prantsuse presidendi Emmanuel Macroni kohtumisel.

Briti, Prantsuse ja Taani sõduritest koosnev 1200-liikmeline NATO lahingugrupp alustas Tapal teenistust aprilli alguses ning kuulub 1. jalaväebrigaadi koosseisu. Lisaks brittidele ja prantslastele osaleb ühe teenistujaga Island.

Prantsusmaa osales Tapal teenivas NATO lahingugrupis 300 kaitseväelasest koosneva allüksusega, mille relvastusse kuulusid tankid Leclerc, jalaväe lahingumasinad VBCI ja soomukid VAB.  Prantsuse kaitseväelased suundusid möödunud aasta lõpus Leetu.

Tapal teeninud Prantsuse kaitseväe kontingendi vahetas välja jaanuaris teenistust alustanud Taani kompanii suurune üksus.

Kommentaarid puuduvad