Sarapuude pere nõuab Helmelt ja Ligilt kohtu kaudu vabandust ja kopsakat kahjuhüvitist

Seitsmesed

Keskerakonna fraktsiooni esimees Kersti Sarapuu ja tema perekonnaliikmed nõuavad kohtu kaudu Reformierakonna fraktsiooni juhilt Jürgen Ligilt ja EKRE fraktsiooni juhilt Martin Helmelt kahjuraha ja vabandust, süüdistades neid laimamises, kirjutab Postimees.

"Kokku võivad perekond Sarapuu nõuded teie vastu mittevaralise kahju hüvitamiseks jääda vahemikku 50 000-100 000 eurot," seisab neile advokaadi vahendusel saadetud nõudekirjas. Enneolematu juhtumi on põhjustanud Ligi ja Helme viited keskerakondlastele, bussiärile ja korruptsioonile enne majandusministri Kadri Simsoni umbusaldamist.

Ligi väitel püüdis Keskerakond umbusaldusavaldust ära hoida ähvardusega, et kui see plaan ellu viiakse, siis sellele on olemas ka vastus. Tema imestusele vastanud Kersti Sarapuu ähvardusega, et ta antakse kohtusse. Nii läkski: kui umbusaldushääletus toimus 10. jaanuaril, siis 11. jaanuaril potsatas Jürgen Ligi postkasti nõudekiri Lextali advokaadibüroo vandeadvokaadilt Oliver Nääsilt ja advokaat Rainer Ratnikult. Päev hiljem sai samasuguse kirja ka Martin Helme.

Kuna advokaatide sõnul on Ligi asjasse mässinud kogu Sarapuude pere, nõuavad nad Ligilt igaüks eraldi mittevaralise kahju hüvitamist, kahjusummaks pere peale kokku nimetatakse kirjas 50 000-100 000 eurot. Kirjas antakse Ligile ette ka tekst, kuidas ta peaks vabandust paluma, ning selle avaldamist nõutakse kahes üleriigilise levikuga lehes oma kuludega, kirjutab Postimees.

Martin Helmele saadetud nõude sisuline esitaja on vaid pereisa Arvo Sarapuu, endine Tallinna abilinnapea, kes on kahtlustatav korruptsioonikuriteos. Tema nõuab Helmelt 10 000 eurot ja samuti vabandust paluva teksti avaldamist.

Nääsi sõnul on Ligi ja Helme öeldu tõsised süüdistused, mida lehelugeja seostab konkreetsete süütegudega. «Nende väidete esitamine ei olnud juhuslik sõnakõlks, vaid eesmärgistatud tegevus inimestest negatiivse kuvandi loomisel. Need väited on valed ning kahjustavad perekond Sarapuu mainet,» selgitas Nääs. "Riigikogu on koht poliitilisele debatile, mitte isiklikule arveteklaarimisele. Riigikogu liikme ametikohaga ei kaasne vabadust laimata kaaskodanikke või kolleege," lisas vandeadvokaat Nääs.

Tõenäoliselt võib Nääs oodata prisket teenistust, sest Ligi ja Helme on täies võitlusvalmiduses. "Minu hinnang sellele on, et kiri tuleb prügikasti panna, ja meie juristi hinnang oli, et nii tõesti tulebki teha. Me ei maksa midagi," sõnas Helme.

Tema  hinnangul võiks korruptsioonis kahtlustatav inimene vähem ärbelda.

Opositsiooniliidrid peavad sellist survestamist uskumatuks. Vabaerakonna juhi Artur Talviku sõnul võiks Sarapuu Helme ja Ligiga oma asjad riigikogus selgeks rääkida. "Ma ei lasku vaidlusesse, kas tasuta bussid on head või mitte, aga mina näen täpselt sedasama ohtu, et tasuta busside puhul hakatakse omadele dotatsiooni kaudu neid bussiliine kätte mängima, ja see on ohtlik tendents," sõnas Talvik.

Talviku sõnul polegi teda nii väga häirinud senised maksumuudatused ja see, kui käpardlikult neid tehakse. "Aga mind häirib see, et [Edgar] Savisaare lahkumisega pole neilt lahkunud korruptiivne mõttelaad. Nüüd hakkavad seda kohtu kaudu kaitsma. Andku tuld!" sõnas Talvik.

EKRE esimehe ja Martin Helme isa Mart Helme sõnul kiljatab ikka see koer, kelle pihta kivi lendab. "Loomulikult on täiesti vastuvõetamatu, et selline käteväänamine ja ähvarduskirjade saatmine käib," sõnas Mart Helme. "Selle asemel, et siin riigikogu saalis ja vastavates komisjonides need asjad selgeks rääkida ning põhjendused ja arvutused lauale panna, hakatakse ähvardama meid kohtuga. Lõpetage ära!"

Jürgen Ligile heidab Sarapuude perekond ette sõnu, mis ta ütles 5. jaanuaril Vikerraadios ning 8. jaanuaril Delfile ja ERR-ile. Vikerraadios sõnas Ligi, et üleriigilise tasuta ühistranspordi küsimus on "selline narr erakondlik kinnisidee, kus jällegi erakonnakaaslase huve teenitakse". Delfile ütles Ligi: "Kõigil juhtudel torkab silma see, et minister Kadri Simson teeb imelikke otsuseid ja ei suuda neid põhjendada nii, et oleks ümber lükatud see muster, et kasu saavad omad. Seakasvatuses loodi eelis selgelt erakonnakaaslastele ja täpselt sama lugu on busside teemal. Ühistranspordisüsteemi lõhkudes luuakse tegelikult eelis, kõige suurem eelis, oma erakonnakaaslase bussifirmale."

ERR-ile sõnas Ligi: "Simsoni puhul ulatuvad teemad seakasvatusest bussitranspordi ja investeeringuteni välja. Muster on ühesugune – imelikud valikud, mil pole muud seletust kui erakondlik või perekondlik kasu."

Martin Helmele heidavad Sarapuud ette 8. jaanuaril ERRile ja 10. jaanuaril riigikogus öeldut. ERR-ile ütles Helme järgnevat: "Meie põhietteheide Kadri Simsonile on see, et otsused, mis on langetatud, on selgelt korruptsiooni hõnguga. On selgeid tehtud otsuseid, mis mängivad avalikke vahendeid mingi oma inimeste ringi kätte."

Riigikogus rääkis ta nii: "Ühistranspordireform niimoodi, et toimiv süsteem lammutatakse ja uuest süsteemist, kuigi meil detaile ei ole, paistab jälle kasu saavat erakonnakaaslasega seotud transpordifirma. /.../ Kõik need lood lõhnavad omadele mängimise ja korruptsiooni järele."

Kommentaarid puuduvad