Algab emakakaelavähi ennetamise nädal

Seitsmesed

Algab üle-euroopaline emakakaelavähi ennetamise nädal Eestis, millega Eesti Vähiliit ja haigekassa juhivad naiste ja avalikkuse tähelepanu emakakaelavähi ennetamise ning varase avastamise tähtsusele, vahendab BNS.

Eestis on emakakaelavähi haigestumuse ja suremuse näitajad mitmete Euroopa riikidega võrreldes väga kõrged ning emakakaelavähi esinemisesagedus aina kasvab. Igal aastal saab Eestis ligikaudu 180 naist emakakaelavähi diagnoosi ning selle haiguse tagajärjel sureb umbes 70 naist. Euroopas haigestub emakakaelavähki 60 000 ja sureb 30 000 naist aastas.

2018. aastal kutsutakse emakakaelavähi sõeluuringule ravikindlustatud naisi sünniaastatega 1988, 1983, 1978, 1973, 1968 ja 1963.

Iga aasta haigestub üle kogu maailma emakaelavähki umbes 500 000 naist, 250 000 sureb sellesse. Euroopas haigestub emakakaelavähki 60 000 ja sureb 30 000 naist aastas, emakaelavähiga elavaid naisi on Euroopas üle 175 000. Peaaegu iga emakakaelavähi juht oleks ennetatav täiskasvanud naiste sõeluuringutega ja neidude human papilloma virus (HPV) vastase vaktsineerimisega.

Haigestumuse risk on kõrgem 40.-50. eluaastates naistel, kuid haigestuda võivad ka nooremad. Emakakaelavähi eelne seisund võib kesta 10 kuni 15 aastat, kuid on ka kiiresti arenevaid vorme. Õigeaegselt avastatuna on see haigus kergesti diagnoositav ja ravitav. Emakakaelavähki haigestumust ja suremust on võimalik vähendada vähieelsete seisundite avastamisega sõeluuringul ja emakakaelavähi peamiseks riskiteguriks peetaval sugulisel teel leviva papilloomiviiruse (HPV) vastase vaktsineerimisega. Kuivõrd vaktsiin ei anna täielikku kaitset peavad ka vaktsineeritud naised uuringutel regulaarselt osalema. Emakakaelavähk on algul kaebusteta, seetõttu tulebki naistel käia tegemas tsütoloogilisist analüüsi ehk PAP-testi. Uuringutele kutsutakse 30–55-aastased ravikindlustatud naised iga viie aasta järel.

Uuringul osalemiseks ei pea kutse saamist ära ootama,  uuringule võib registreeruda juba praegu.

Alates sellest aastast saavad end tasuta vaktsineerida HPV vastu kõik 12- kuni 14-aastased tütarlapsed. Tütarlaste vaktsineerimine toimub koolis.

Kommentaarid puuduvad