Terviseamet soovib paindlikumat arstide toetamist maapiirkondades

BNS

Terviseameti hinnangul tuleb plaanitava tervishoiuteenuste korraldamise seaduse muutmisel rakendada mitmeid meetmeid, kuidas tagada üldarstiabi jätkusuutlikkus – seda eriti maapiirkondades.

Terviseamet tegi sotsiaalministeeriumile ettepaneku arstide lähtetoetuse paindlikumaks kasutamiseks, kuna käesoleval ajal on tööturu märksõnaks paindlikkus ja mobiilsus ning seda ka perearstide hulgas.

Noored perearstid ei soovi ennast siduda pikaks ajaks ühe kindla kohaga ning siinkohal tulekski kõne alla lähtetoetuse paindlik kasutamine, kirjutas terviseameti peadirektor Merike Jürilo.

Kui praeguse regulatsiooni järgi on lähtetoetuse saaja kohustatud teenust osutama kindlas kohas viis aastat, siis terviseameti ettepanekul võiks see olla näiteks üks aasta. Lähtetoetus võiks olla jagatud ka tsoonide kaupa ehk maapiirkonnas on lähtetoetus kõrgem ja suuremates linnades väiksem.

Samuti soovitab terviseamet residendile maksta lisatasu residentuuri ajal, kui resident läheb kindlasse maapiirkonda praktikale kui ka pärast tööle ning põhiõppe ja residentuuri vastuvõtul arvestada maakonnapõhisust.

Ühtlasi soovitab terviseamet suurendada peremeditsiini residentuuri kohtade arvu ning üldarstide või teiste erialade arstide ümberõpet perearstiks läbi töökogemuse ja täiendkoolituse. Samuti värbamist kolmandatest riikidest kooskõlas kehtiva õigusruumi nõuetega.

Kommentaarid puuduvad