PRIA avab esmaspäeval väikeste põllumajandusettevõtete taotlusvooru

BNS

Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Ametile (PRIA) saab 26. märtsist 2. aprillini esitada taotlusi väikese põllumajandusettevõtte arendamise toetuse saamiseks; algava taotlusvooru eelarves on toetuste maksmiseks 5 miljonit eurot.

Üks ettevõtja võib rahastusperioodil 2014-2020 saada toetust kuni 15 000 eurot, teatas PRIA. Antud toetuse sihtgrupiks on FIE-d ja äriühingud, mille põllumajanduslike toodete müügitulu oli taotlemisele eelnenud majandusaastal vahemikus 4000–14 000 eurot, üle-eelmisel majandusaastal vähemalt 1200 eurot ning see moodustas mõlemal majandusaastal üle 50 protsendi kogu müügitulust.

Toetuse eesmärk on aidata kaasa põllumajandusettevõtete mitmekesise struktuuri säilimisele Eestis ning väikeettevõtete moderniseerimisele. Toetust tuleb kasutada põllumajandustoodete tootmise või töötlemise arendamiseks.

Vähemalt pool toetuseks küsitud summast tuleb äriplaanis ette näha investeeringuteks põhivarasse. Selleks võivad olla ehitised-rajatised, masinad-seadmed, loomad, mitmeaastased taimed; ülejäänud summat võib kasutada muudeks kulutusteks, näiteks väetise või kütuse ostmine. Omaosalust toetuse saajalt ei nõuta. Täpsemad tingimused toetuse taotlemiseks ja kasutamiseks on kirjas meetme määruses.

Saabuv taotlusvoor on selle toetuse saamiseks viies. Meede on populaarne: enamasti on toetuse-soove olnud rohkem kui eelarvet. Senises neljas taotlusvoorus on 1611 ettevõtjalt laekunud kokku 1814 taotlust, toetus on määratud 1308-le ja välja on makstud ligi 18,9 miljonit eurot. Kokku on maaelu arengukavas selle toetuse jaoks aastateks 2014-2020 planeeritud 30 miljonit eurot.

PRIA kontrollib kõiki vastuvõetud taotlusi ja hindab neid vastavalt määruses kirjeldatud hindamiskriteeriumidele. Toetuse saamiseks peab taotlus koguma vähemalt 14 hindepunkti. Toetused määrab PRIA eelarve ulatuses vastavalt hindepunktide põhjal tekkivale paremusjärjestusele.

Otsused kinnitatakse hiljemalt 12. juuniks ning seejärel maksab PRIA igale toetusesaajale välja 75 protsenti määratud summast. Teine makse järgneb hiljem vastavalt esimese toetuse-osa nõuetekohasele kasutamisele ja selle kohta dokumentide esitamisele.

Kommentaarid puuduvad