Raskete autoveoalaste rikkumiste maht vähenes mullu 15 protsenti

BNS

Möödunud aastal vähenes raskete autoveoalaste rikkumiste maht võrreldes 2016. aastaga ligikaudu 15 protsenti 414 rikkumisele, selgub autokaubaveo komisjoni statistikast.

Komisjon pidas positiivseks, et vähenenud on just Eesti veoettevõtjate raskete rikkumiste hulk – kui 2016. aastal tuvastati Eesti vedajatel nii Eesti kui välisriikide teedel 436 rasket rikkumist, siis 2017. aastal oli sama näitaja 397. Samuti vähenes välisriikide vedajate kontrollimisel Eestis tuvastatud raskete rikkumiste arv – 72 rikkumiselt 2016. aastal 51 rikkumiseni eelmisel aastal, teatas majandus- ja kommunikatsiooniministeerium (MKM).

Rikkumistest koguarvult on endiselt esikohal mootorsõiduki või autorongi lubatud täismassi rohkem kui 20-protsendilised ületamised, kuid võrreldes mullusega on Eesti vedajatel selliste rikkumiste arv vähenenud 123 rikkumiselt 2016. aastal 109 rikkumiseni 2017. aastal. Samas sõidumeeriku tööd häirida võimaldava seadme kasutamise juhtumite arv on endiselt kõrge, nii 2016. kui ka 2017. aastal tuvastati Eesti autojuhtide kontrollimisel 62 rikkumist.

Eelmise aasta viimases kvartali ja käesoleva aasta alguse perioodi kohta algatas MKM haldusmenetluse 15 vedajale, kelle autovedude kontrollimisel nii Eesti kui välisriikide teedel oli tuvastatud raskeid autoveoalaseid õigusrikkumisi, mille eest on karistatud vedajat või vedu teostanud autojuhti.

Raskematest rikkumistest esines kõige enam autojuhi poolt sõidumeeriku tööd häirida võimaldava seadme kasutamist, sõidumeerikus teise isiku juhikaardi kasutamist ja mootorsõiduki või autorongi lubatud täismassi rohkem kui 20 protsendilisi ületamisi.

Autokaubaveo komisjon otsustas kolmele vedaja puhul, mille autovedudel välisriigis tuvastati autojuhi sõidu- ja puhkeaja nõuete raskeid rikkumisi, teha ettepaneku tööinspektsioonile kontrollida ettevõttes põhjalikumalt autojuhtide töö-, sõidu- ja puhkeaja nõuetest kinnipidamist,

Kahe vedaja raskete õigusrikkumiste kohta otsustas komisjon teha ettepaneku Eesti Rahvusvaheliste Autovedajate Assotsiatsioonile kui autoveo tegevusloa andjale kontrollida vedaja vastavust vedaja tegevusalal tegutsemiseks kehtestatud nõuetele.

Autokaubaveo komisjon on moodustatud majandus- ja taristuministri käskkirjaga ning komisjoni töö eesmärk on vaadata läbi ja kontrollida autovedude korraldust reguleerivate õigusaktide ja rahvusvaheliste kokkulepete autoveoalaste rikkumiste juhtumid ning teha raskete rikkumiste ilmnemisel pädevatele asutustele ettepanekuid rikkuja suhtes asjakohaste haldusmeetmete rakendamiseks, et tagada autovedudel aus konkurents, liiklusohutuse tõhustamine ja õigusaktide järgimine.

Komisjoni kuuluvad MKM-i, tööinspektsiooni, politsei- ja piirivalveameti, maanteeameti, Eesti Rahvusvaheliste Autovedajate Assotsiatsiooni (ERAA) ja Autoettevõtete Liidu (AEL) esindajad.

Kommentaarid puuduvad