Eurobaromeeter: toetus Euroopa Liidule on rekordkõrge

Seitsmesed

Värske Eurobaromeetri uuring, mis avalikustati aasta enne Euroopa Parlamendi valimisi, näitab Euroopa Liidu kodanike kasvavat toetust EL-i kuulumisele, vahendab BNS.

Kui Euroopa Liidus keskmiselt pooldab 60 protsenti kodanikest oma riigi kuulumist EL-i, siis Eestis on toetus veelgi kõrgem - 69 protsenti, selgus Euroopa Parlamendi kolmapäeval avaldatud pressiteatest.

Üle kahe kolmandiku vastajatest tunneb, et nende riik on EL-i liikmelisusest võitnud. See on suurim toetusreiting, mida Eurobaromeetri uuring on näidanud alates 1983. aastast.

Pooled vastanutest väljendavad huvi järgmiste Euroopa Parlamendi valimiste vastu. Eesti vastanutest peab järgmisi Europarlamendi valimisi väga tähtsaks 38 protsenti ja keskmiselt tähtsaks 35 protsenti kodanikest.

Valimistele eelneva debati käigus soovivad pooled vastanutest EL-is keskmiselt näha peamiste teemadena terrorismivastast võitlust ja noorte tööpuudust. Järgnevad immigratsioon, mis tõi esile 45 protsenti ja majanduskasv 42 protsendiga. Eestis on peamised valdkonnad, millele valimiseelsetes debattides keskenduda, immigratsioon (46 protsenti), majanduskasv (42 protsenti) ja terrorismivastane võitlus (41 protsenti).

Ligi pooled vastanutest nii Euroopa Liidus keskmiselt kui ka Eestis ei pea uute poliitiliste jõudude teket iseenesest ohuks demokraatiale. Üle poolte vastanutest EL-is keskmiselt ehk 56 protsenti ja pooled Eesti küsitletutest ehk 49 protsenti leiavad, et uutest parteidest võivad saada muutuste elluviijad.

Samal ajal hoiatavad vastajad - 70 protsenti EL-is keskmiselt ja 69 protsenti Eestis - uusi tulijaid, et lihtsalt millegi vastu olemine pole lahendus.

Eurobaromeetri uuring viidi läbi kõigis Euroopa Liidu liikmesriikides aprillis. Ühtekokku küsitleti 27 601 EL-i kodanikku ehk umbes tuhandet igas riigis.

Kommentaarid puuduvad