Amet: mänguväljaku ohutuse eest vastutab omanik

Seitsmesed

Avalike välimänguväljakute ohutuse ja nõuetele vastavuse eest vastutavad nende omanikud, kelleks on üldjuhul kohalikud omavalitsused, haridusasutused või korteriühistud, edastas tehnilise järelevalve amet, vahendab BNS.

Amet tuletab meelde et avalikule mänguväljakule on on kasutajal vaba juurdepääs ning sellise mänguväljaku seadmete ning üleüldise korrasoleku ning hooldamise eest vastutab omanik. Samas rõhutab amet, et ohutuse tagamisel on esmatähtis siiski lapsevanema teadlik tegutsemine, tähelepanelikkus ning koostöö mänguväljaku omaniku või valdajaga.

Amet soovitab lapsevanemal atraktsioonid ise läbi proovida, neid katsudes ja liigutades. Logisevate kinnitustega, purunenud või roostes atraktsioone ei tohi kasutada.

Atraktsioonide alune pinnas peab olema sobiv ja piisav, et kukkumisel lööki summutada. Asfaldi ja betooni kasutamine on lubatud üksnes võimalikust kukkumistsoonist väljapool. Iga atraktsiooni ümbruses peab olema piisavalt vaba ruumi, et kukkumisteele ei jääks ette midagi, mis võimalikke vigastusi raskendada võivad.

Ka tuletab amet meelde, et kõik atraktsioonid, nagu näiteks kõrged liumäed, osavust ja kindlat tasakaalu hoidmist eeldavad takistusrajad ei sobi igas vanuses lapsele.. Lapsevanem peab ise hindama ja otsustama, mis on tema lapsele sobiv ja eakohane. Kindlasti ei tohi väikelapsi jätta mänguväljakule järelevalveta ning mänguväljakul üksi mängimas käivale lapsele tuleb põhjalikult rääkida võimalikest ohtudest ja nende vältimisest.

Mänguväljaku territoorium peab olema hooldatud, seal vedelev prügi, klaasikillud jms tuleb ära korjata ja panna selleks ettenähtud kohta.

Mänguväljaku purunenud atraktsioone ei tohi hakata ise parandama, vaid puudustest tuleb teavitada omanikku. Ka võiks ohtliku atraktsiooni avastanu teisi kasutajaid hoiatada, näiteks paigaldada ohtliku seadme või väljaku piirdeaia külge teavitava sildi.

Ameti viimaste aastate kontrollid näitavad, et avalike välimänguväljakute üldist seisukorda võib pidada heaks.

Kommentaarid puuduvad