Hiiumaa peab külade päeva

BNS

Hiiumaal Kõrgessaare mõisapargis algab laupäeva südapäeval külade päev, mis keskendub sedapuhku kogukonnaelu korraldamisele, vahendab BNS.

"Kõneleme sellest, kuidas külades elu korraldada ja missugune peaks selles olema külavanema roll," ütles ühenduse Kodukant Hiiumaa juhatuse esimees Ester Tammis pressiteate vahendusel. "Parim on aga see, et kord aastas saavad Kodukandi eestvedamisel kokku saare erinevate piirkondade külainimesed. Ehk pätakamees saab odratolgusega patsi lüüa."

Tammise hinnangul võiks külavanem olla tõeline kohaliku elu ja inimeste tundja ning külaelu vedaja, kes piirdubki oma tegevustes üsna väikese territooriumiga, et jõuda tõepoolest iga külaelanikuni. Lisaks võiks Hiiumaal teoks saada ka külavanemate ümarlaud, kus üksteisega kogemusi vahetada, märkis Tammis.

Külade päeval võetakse muuhulgas kõneks maainimeste tööhõiveküsimused. Sellest, kuidas iseendale tööandjaks olla, räägib Saaremaale elama asunud Leisi Lapikoja perenaine Maire Forsel.

"Väikeses kogukonnas ei jää muud üle kui endale ise tööandjaks hakata. Häda teeb leidlikuks," nentis Tammis.

Päev annab ülevaate ka Eesti juubeliaastast – meisterdamise õpitoas saavad  kõik soovijad teha käsitööd stiili "vanast uueks", lastele pakub lusti Kärdla nukuteater, esinevad rahvatantsijad ja oodata on üllatusesinejat. Külade päevalt ei puudu ka laat, mekkida saab rammusat külasuppi ning aiahuvilisi rõõmustab rohevahetus.

Kommentaarid puuduvad