Sotsid taotlevad tselluloositehase eriplaneeringu lõpetamist

Seitsmesed

Sotsiaaldemokraatlik erakond taotleb koalitsioonikaaslastelt Lõuna-Eestisse planeeritava tselluloositehase eriplaneeringu lõpetamist, vahendab BNS.

"Tänaseks on saanud selgeks, et tselluloositehast Tartu lähistele niikuinii ei tule, kuna kohalik kogukond on sellele plaanile vastu. Sellises olukorras ei ole mingit mõtet ka eriplaneeringuga edasi minna. Nii oli sotsiaaldemokraatide juhatus ühte meelt, et valitsusel tuleb neile tõsiasjadele otsa vaadata ja eriplaneeringust loobuda. Juhatus andis ministritele suunise taotleda eriplaneeringu lõpetamist, vastav seisukoht on koalitsioonipartneritele edastatud," ütles sotsiaaldemokraatide aseesimees Heljo Pikhof BNS-ile.

Pikhofi sõnul on tselluloositehase ümber toimuv olnud ere näide kodanikuaktiivsusest ja ühtlasi õppetund poliitikutele, kui oluline on taoliste suurprojektide puhul arvestada kogukonna arvamusega.

"Tahan tunnustada tartlasi, kes juhtisid protsessi algusest peale tähelepanu keskkonnariskidele ning võitlesid oma kodulinna ja Emajõe puhtuse eest. Demokraatlikus ühiskonnas ei ole võimalik langetada kohalikest elanikest üle sõites otsuseid, mis mõjutavad otseselt looduskeskkonda ja võivad ohustada inimeste elukvaliteeti. Nii mastaapseid projekte on võimalik ellu viia ainult siis, kui need sünnivad arendajate ja kohaliku omavalitsuse koostöös," lisas Pikhof.

Peaminister Jüri Ratase sõnul annab valitsus neljapäevasel kabinetiistungil signaali, kuidas minna edasi Lõuna-Eestisse kavandatava tselluloositehase eriplaneeringuga. Neljapäeval plaanib valitsus ära kuulata riigihalduse ministri Janek Mäggi ülevaate erinevatest võimalustest, mida teha tselluloositehase eriplaneeringuga, ütles Ratas esmaspäeval BNS-ile.

Seejärel otsustab Ratase sõnul valitsus, mida tselluloositehase eriplaneeringuga ette võtta, ehk kas see katkestada või mitte. "Pean õigeks anda siis väga konkreetne signaal, kuidas sellega edasi minnakse," rääkis Ratas. "Peaministrina on minu positsioon, et kui soovitakse diskussiooni pidada - ja kaks koalitsioonipartnerit on seda soovinud pidada - siis ma olen valmis seda pidama," lisas ta.

Kommentaarid puuduvad