Trump ähvardas USA NATO-st välja viia

Seitsmesed

President Donald Trump ähvardas neljapäeval NATO tippkohtumisel USA alliansist välja viia ja hakata julgeolekuvallas üksi tegutsema, kui liitlased ei hakka otsekohe täitma NATO kaitsekulutuste eesmärki kaks protsenti SKP-st, ütlesid NATO ametnikud ja diplomaadid ajakirjale Politico.

Trump hoiatas "tõsiste tagajärgede" eest, kui liitlased ei hakka otsekohe kaitsekulutusi tõstma, katkestades hommikuse kohtumise Gruusia ja Ukraina liidritega.

Mõned ametnikud kutsusid Trump märkuste tõlgendamisel vaoshoitusele, kuid ütlesid, et liitlased võtsid seda selge ähvardusena, kirjutas Politico.

NATO peasekretär kutsus seejärel otsekohe kokku alliansi liidrite erakorralise kohtumise ning partnerriikide ja Euroopa Liidu esindajad lahkusid nõupidamisruumist.

NATO liidrid arutasid tippkohtumisel koormajagamist kolmapäeval ning neljapäeval peetavad arutelud pidid keskenduma teistele teemadele.

Trump kritiseeris neljapäeva hommikul taas NATO liitlaste madalaid kaitsekulutusi ja nõudis neilt pikas perspektiivis nelja protsendi SKP kulutamist kaitsele.

"Saksamaa hakkas äsja maksma Venemaale, riigile, kelle eest nad tahavad kaitset, miljardeid dollareid oma energiavajaduste eest, mis tulevad uue torujuhtme kaudu Venemaalt. Pole vastuvõetav! Kõik NATO riigid peavad täitma oma kahe protsendi lubadust ning liikuma lõpuks nelja protsendi juurde!" säutsus USA riigipea.

Kommentaarid puuduvad