Herkel: tootvat vara tuleb vähem maksustada kui seisvat vara

BNS

Vabaerakonna esimehe Andres Herkeli sõnul on riigil vaja jõuda olukorrani, kus seisvat vara maksustatakse rohkem kui seda, mis toodab ja töötab.

"Lühidalt öeldes on meil vaja saavutada olukord, et maksustatakse vähem seda, mis toodab ja töötab, aga enam tuleb maksustada seisvat vara," kirjutab Herkel enda blogis. "Kuna ettevõtlus tugineb inimeste aktiivsusele, siis võimaldab just tööjõumaksude, eriti sotsiaalmaksu vähendamine meil arengut tagant tõugata. Kuivõrd aga see viib mõtte kinnisvaramaksule, siis tapetakse debatt tihti juba eos. Siin peitub ka põhjus, miks suured erakonnad enam isegi ei julge kõnelda tööjõumaksude vähendamisest."

"Kui maksustada kommertskinnisvara, siis ei tähenda see inimeste kodude maksustamist," pakub Herkel ühe lahendusena. "Küll aga on kommertskinnisvara hind Tallinnas kordades kõrgem kui ääremaadel, mistõttu aitaks selline maks kaasa regionaalarengu erinevuste tasandamisele."

Kui aga tervishoidu või sotsiaalkaitsesse on vaja lisaraha, siis pööraks Herkel kapitalimaksude kõrval pilgu riigi kulutustele, kuna tema sõnul on Eestis vaja otsustavalt koomale tõmmata nii bürokraatia- kui ka riigiaparaadikulud.

"Veel üks küsimus, millel peatuda, on majanduse tsüklilisus ja selle tasakaalustamine rahanduspoliitilise meetmega," kirjutab Herkel. "Majanduskasvuaastatel, kui SKT kasv ületab 4 protsenti aastas, tuleks vähendada eelarve kaudu ümberjaotatavat SKT osa nii, et see suurendaks majandusvabadust. Seda ei ole Eesti praeguse kasvu puhul teinud."

"Meil on Euroopa kontekstis enam-vähem keskmine maksukoormus, aga meie maksustruktuur ei ole tasakaalus," selgitab Herkel. "Tööjõumaksude suur osakaal pärsib arengut. Samuti ei ole praegune valitsus võtnud meetmeid, et suudaksime heade aegade asendumise halvema ajaga sujuvalt üle elada. Need on probleemid, mille lahendamine on esmatähtis."

Kommentaarid puuduvad