Tallinn tähistab taasiseseisvumise aastapäeva suursuguste pidustustega

Seitsmesed

Tallinn tähistab 19. ja 20. augustil iseseisvuse taastamise aastapäeva üle linna toimuvate suurte pidudega, vahendab BNS.

Taasiseseisvumispäeva eelõhtul, 19. augustil saab Tallinna lauluväljakul teoks muusikaline suursündmus - EV100 Üheslaulmine. Suur üldrahvalik muusikapidu algab kell 19. Üheslaulmine on ainukordne muusikaline suursündmus, sest kõigile tuntud ja tähenduslikke laule saab kaasa laulda nii Tallinna lauluväljakul kui ka Eesti Televisiooni või interneti vahendusel mistahes külaplatsil, linnaväljakul või kodudiivanil kogu maailmas. Muusikalise suursündmuse esimeses osas „Laulu võim“ lauldakse eeslauljate juhendamisel 100 minutit järjest. Sellele järgneb „Sajandi sumin“, kus saab kaasa laulda koos mitmete armastatud Eesti bändide ja artistidega. Sissepääs lauluväljakule avatakse kell 17.30.

Taasiseseisvumispäeval, 20. augustil korraldatakse Raekoja platsil suur ühiskontsert "ÉIREESTI 1988–2018". Kell 17 algaval kontserdil esinevad rahvamuusikud Iirimaalt ja Eesti muusikud vennad Johansonid, Celia Roose, Indrek Kalda ja Birgit. Eestile 100. sünnipäevaks kingitav ühiskontsert tähistab ühtlasi 30 aasta möödumist 20 Iiri rahvamuusiku esmakordsest visiidist Eestisse ning samal aastal toimunud Eesti muusikute ja kultuuritegelaste vastukülaskäigust Iirimaale. Ka 1988. aastal esineti Raekoja platsil.

Tallinna Teletornis toimub 20. augustil juba traditsiooniks kujunenud taasiseseisvumispäeva perepäev. Teletorni õuele oodatakse kõiki, keda huvitavad Eesti iseseisvuse taastamise sündmused ning riigi ja kodu kaitsmisega seonduv. Perepäeva õueala tegevused on tasuta 20. augusti perepäev Tallinna Teletorni õuel algab kell 11 ning kestab orienteeruvalt kuni 18-ni. Perepäeval saab näha, kuidas töötavad need inimesed, kellest sõltub tänapäeval Eesti iseseisvus ja heaolu – oma tegemisi demonstreerivad Kaitseliit, kaitsevägi, päästeamet, politsei- ja piirivalveamet ning mitmed teised. Kavas on militaartehnikaga tutvumine, näidislahing, airsofti lasketiir, veeohutuse teemade tutvustamine päästeametilt virtuaalreaalsuse abil. Lisaks esinemised Kaitseliidu Tallinna maleva puhkpilliorkestrilt ja bigbandilt. Lastele on avatud meisterdamise loovustoad teletornilt ja Vabamu muuseumilt. Kehakinnitust pakuvad koha peal erinevad toitlustajad. Kinosaalis saab vaadata dokfilmi vitraažikunstnik Dolores Hoffmanist ning toimub ka minikonverents “August 1991”.

Tasuta Perepäev toimub ka Vabaduse väljaku ääres asuvas Rahvarinde muuseumis. Tegevust jagub nii noorematele kui vanematele: robootikatöötuba kogenud õpetaja juhendamisel, sama põnevad lood elust ENSV-s, animafilm "Naksitrallid", lasteraamatute laat ja mitmeid muid tegevusi.

Taasiseseisvumispäeval on kella 13-18 külalistele avatud ka Pika Hermanni torn. Ladusama sissepääsu korraldamiseks jagatakse külastajatele tasuta pääsmeid, kuhu on märgitud torni pääsu kellaaeg.

Eesti Ajaloomuuseumi Maarjamäe lossis toimub taasiseseisvumispäeva puhul lossipäev. Kontserdi „Maapealne paradiis“ annavad Lenna Kuurmaa, Liina Vahtrik ja Piret Krumm. Sissepääs on muuseumipiletiga, mis tagab võimaluse territooriumile korduvalt siseneda. Kogu päeva vältel sõidutab lossipargis huvilisi hobukaarik! Avatud on restoran Maarjamäe ja Filmimuuseumi kohvik. Lapsed saavad lustida lossipargi Eestimaa-kujulisel mänguväljakul ning meisterdamistundidest osa võtta. Hoogsa ja meeleoluka etenduse annab Tsirkus Folie noorte artistide grupp Lost D, külalisartistiks on õhuakrobaat Grete Gross. Filmimuuseumi kinosaalis linastub Marta Frelihi 2016. aastal valminud dokumentaalfilm „Ita Rina: filmistaar, kes keeldus Hollywoodist“. Film räägib Sloveenia päritolu filmistaarist, kes astus üles esimeses Saksa-Eesti koostööfilmis "Kire lained" aastast 1930, mille üheks võttepaigaks oli ka Maarjamäe loss.

Nõmmel Vabaduse pargis korraldataval Eesti taasiseseisvumispäeva kontserdil esineb ansambel Dagö. Kontsert algab kell 17 ja on tasuta.

Kesklinna valitsus kutsub linnarahvast hümni ühislaulmisele Harjumäele 20. Augusti väljakule täpselt kell 23.03 – hetkel, mil 27 aastat tagasi kuulutas parlament Eesti riikliku iseseisvuse taastatuks.

Juba laupäeval, 18. augustil kell 18 korraldatakse Mustamäel Männi pargis taasiseseisvumispäeva kontsertetendus „Vabaduse hääl“, millel esinevad vokaalansambel Noorkuu, superstaarisaate finalist Sissi ja DJ Andrei Zevakin. Muusikute ülesastumine on põimitud toredate videolugudega.

18.-30. augustini on Vabaduse väljakul vaatamiseks Eesti, Läti ja Leedu 100. sünnipäeva puhul kolm fotonäitust.

Kommentaarid puuduvad