Maailmakoristuspäevast saab ajaloo suurim eestlaste algatatud aktsioon

Seitsmesed

Septembri keskel ülemaailmset koristuspäeva korraldav toimkond peab aktsiooni kõigi aegade suurimaks eestlaste korraldatud ürituseks, vahendab BNS.

"See on absoluutselt suurim sündmus planeedil Maa, mida eestlased on üldse korraldanud," ütles Maailmakoristuspäeva juht Eva Truuverk kolmapäeval peetud pressikonverentsil.

Eesti Teeme Ära talgutest alguse saanud maailmakoristuspäeval 15. septembril on lubanud osaleda vähemalt 150 riigi aktivistid ning eeldatavasti toob see kokku kümned miljonid inimesed. Aktsiooni korraldamist koordineerib üle maailma 30 000 inimest.

"Maailmakoristuspäeva korraldades kasutame ära Eesti kolme tunnustatud tugevust - meie tehnoloogilist võimekust, eestlaste organiseerimisoskust ning meie puhast loodust," lisas Truuverk.

Päeva õnnestumiseks kasutatakse ära eestlaste loodud IT-rakendusi prügi kaardistamiseks, koristajate organiseerimiseks ning tehtud tööst raporteerimiseks.

Maailmakoristuspäev saab alguse hommikul Uus-Meremaalt ja Vaikse ookeani väikesaartelt ning Jaapanist ja liigub mööda ajavööndeid üle maakera. "Koristuspäev lõppeb Ameerika Ühendriikides Havaiil, kuhu saabub ka 30-40 eestlast, et päevale joon alla tõmmata," ütles korraldustoimkonna juht.

Koristuspäeval osalevad kõik maailma suurimad riigid, miljoniriikidest ei osale ainult Maroko, Mali ja Põhja-Korea, märkis Truuverk. Samas korraldatakse koristamist ka sõjast haaratud Süürias, Iraagis, Jeemenis ja Ukrainas, lisas ta. "Inimesed soovivad ka seal saada positiivseid emotsioone," ütles Truuverk.

Koristuspäeva laiem eesmärk lisaks prügi eemaldamisele on ka inimeste hoiakute muutmine, selgitas Truuverk.

"Kui Eestis me oleme koristuspäevi korraldanud eesmärgiga saada oma looduskeskkonda puhtamaks, siis paljudes maailma riikides on prügikoristusel ka märksa elulisemad eesmärgid - praht ohustab otseselt miljonite inimeste elu," ütles koristuspäeva tutvustusel osalenud keskkonnaminister Siim Kiisler.

Maailmas tekib iga aasta 4 miljardit tonni prügi, millest olmeprügi on 1,6 miljardit tonni, teatas minsiter.

Kiisler on Eesti esindajana hetkel ÜRO keskkonnaassamblee president ning ta valiti ka Maailmakoristuspäeva patrooniks. "Kui me kümme aastat tagasi alustasime Teeme Ära kampaaniaid, oli Siim Kiisler regionaalminister ning selles rollis ta kutsus üles kõiki toonaseid 227 omavalitsust koristuspäeva toetama. Nüüd saatis ta ÜRO raames kõikidele oma ministritest kolleegidele üleskutse koristustalgutele kaasa aidata," rääkis Truuverk.

Maailmakoristuspäeva korraldamise keskus on 15. septembril Tallinna Ülikoolis ning seda kajastab ööpäevaringselt sotsiaalmeedia vahendusel ka 40-liikmeline meediatoimkond, mida juhib teleprodutsent Mart Normet.

Aktsiooni korraldajate sõnul on Maailmakoristuspäev Eesti Vabariigi kingituseks maailmale oma 100. sünnipäeva puhul. "Loodame, et tänu sellele saame saja aasta pärast tähistada ka Eesti 200. sünnipäeva," ütles Truuverk.

Tänaseks on erinevatel varasematel Teeme Ära mudeli alusel oma riiki koristanud pea 20 miljonit inimest enam kui sajast riigist üle maailma. Suurimad osalejate arvud on olnud Lätis (210 000), Leedus (250 000), Portugalis (100 000), Slovenias (270 000), Rumeenias (250 000), Albaanias (281 000), Ungaris (200 000), Bulgaarias (375 000), Ukrainas (500 000), Indias (54 000), Filipiinidel (28 000).

Kommentaarid puuduvad