Suri ooperilaulja Teo Maiste

Seitsmesed

Teisipäeval suri 86-aastaselt ooperilaulja, bass Teo Maiste, teatas Rahvusooper Estonia ERR-i uudisteportaalile.

1960–1965 oli Teo-Endel Maiste Vanemuise teatri ning 1965 – 2011 Estonia teatri solist. Maiste esines ka kammer- ja oratooriumilauljana. Alates 1970. aastast töötas ta Eesti Muusikaakadeemia õppejõuna. Tema õpilaste seas on olnud Hans Miilberg, Thomas Mürk, Jaan Willem Sibul, Taimo Toomast.

Maiste loomingu nimistus on veerandsada soolopartiid vokaalsümfoonilistes suurvormides ning üle saja erineva lavarolli, sealhulgas Mölder (Dargomõžski "Näkineid"), Boriss (Modest Mussorgski "Boriss Godunov"), Ramfis, Attila, Philipp II ja Suurinkvisiitor (Verdi "Aida", "Attila", "Don Carlo"), Igor ja Galitski (Aleksandr Borodini "Vürst Igor"), Parun Ochs (Richard Straussi "Roosikavaler"), Porgy (George Gershwini "Porgy ja Bess"), Leporello (Mozarti "Don Giovanni"), Cyrano (Tambergi "Cyrano de Bergerac"), Peaminister ja Kagler (Straussi "Viini veri"), Lempelius, Friesner (Eduard Tubina "Reigi õpetaja", "Barbara von Tisenhusen") jpm.

Maiste on sooritanud rolle ka mitmetes muusikafilmides: "Ooperiball" (1974), "Roosid lõunast" (1977), "Puritaanlased" (1984).

Oma rollide eest on ta pälvinud aastakümnete jooksul palju tunnustusi, muuhulgas on teda 2002. aastal austatud Valgetähe IV klassi teenetemärgiga.

Teo Maiste küüditati 1941. aastal koos ema ja kahe vanema vennaga Siberisse. Pärast kooli lõpetamist Siberis sattus ta pärast aastast metsatööd juhuslikult Tomski muusikakooli katsetele, kus lõpetas 1957. aastal A. Tihhomirova lauluklassi. 1957–1958 õppis Maiste Novosibirski konservatooriumis V. Arkanovi klassis. Eestisse naasis Maiste 1958. aastal ja astus Tallinna Riiklikusse Konservatooriumi, kus lõpetas 1962. aastal Jenny Siimoni lauluklassi.

Kommentaarid puuduvad