Parima metsamajandaja tiitli pälvis Lauri Salumäe Lääne-Virumaalt

BNS

Haapsalu külje all Uuemõisa mõisapargis laupäeval toimunud kogupere metsapäeval kuulutati tänavuse aasta parimaks metsamajandajaks Lauri Salumäe, kellele andis tiitli üle peaminister Jüri Ratas.

Erametsaliidu  ja Erametsakeskuse koostöös 25. korda korraldatud konkursi žürii valik langes Lääne-Virumaalt pärit Salumäe kasuks, sest ta paistab silma põhjalike teadmiste, järjekindla tegevuse ja selgete sihtidega oma metsa majandamisel, teatasid konkursi korraldajad. Säästva metsamajandamise kinnituseks on tal ka FSC-sertifikaat, mille nõuetele peavad vastama kõik pere metsades tehtud tööd.

„On rõõm näha, et oma metsa jätkusuutlikult ja teadmispõhiselt majandavad metsaomanikud on valmis oma teadmisi ja kogemusi ka teistega jagama,“ lausus erametsaliidu juhatuse esimees Mikk Link, kelle sõnul oli tänavusel konkursil mitu väga tugeva taustaga metsaomanikku ning parima metsamajandaja tiitli saaja üle arutati pikalt. „Parimate metsamajandajate konkurss annab meile hea võimaluse neid tublisid omanikke esile tõsta, kuid ka ühiskonnale säästlikku metsamajandust lähemalt tutvustada.“

Salumäe on koos perega panustanud nii metsanduse kui ka maaelu edendamisse laiemalt. Oma metsa kasvamise ja kasvatamise kogemust jagab ta kõigi huvilistega hiljuti loodud õpperajal, kus saab hea ülevaate sellest, kuidas erinevas vanuses mets kasvab, milliseid töid seal tehakse ning kuidas metsa uuendamisel ja kasvatamisel ka teiste metsaelanikega – näiteks naabrist põdraga – ühist keelt otsitakse. Salumäe sõnul elab ta teadmisega, et tulevik tuleb kindlasti ja on kindel ka selles, et tulevikus soovime paremini elada, seal hulgas ka rohkem tulu teenida.

„Seda pean ma silmas ka oma metsa majandamisel ja investeerin noore metsa hooldamisse ja kasvatamisse, et tulevikus oleks metsad paremad ja kvaliteetsemad,“ selgitas Salumäe.

Kandidaatide juures hinnati nende viimaste aastate metsamajanduslikke töid ja muid metsa erinevate väärtustega seotud tegevusi. Arvesse võeti ka metsaomanike põhimõtteid metsade majandamisel, panustamist kogukonna ja maaelu arengusse ning traditsioonide hoidmisse.

Uuemõisa mõisapargis toimunud metsapäevale kogunes tuhatkond inimest, kes said osaleda mitmes töötoas, võistlusel ja ekskursioonil. Näiteks sai õppida hooldama erinevaid metsatööks tarvilikke lõikeriistu, proovida mõõdusaagimist ja harjutada saeketivahetust. Samuti kuulata loodusfotograaf Remo Savisaare loengut ning harjutada kätt käbikorvpallis. Külastajatele esinesid superstaarid Uudo Sepp ja Jüri Pootsmann.

Eestis on üle 100 000 erametsaomaniku, kellel kõigil on metsa majandamisel oma eesmärgid ja põhimõtted. Kuna metsandus on üks Eesti majanduse alustaladest, on oluline, et metsaomanikud saaks oma metsa hoidmise ja jätkusuutliku majandamise eest tunnustatud, märgivad korraldajad.

Kommentaarid puuduvad