Uuring: ettevõtted peaksid investeerima tehnoloogiasse ja arendusse

Seitsmesed

Arenguseire Keskuse poolt tellitud uuringust ilmneb, et Eesti ettevõtted investeerivad liiga vähe tehnoloogiasse, arendustegevusse ja mainekujundusse, vahendab BNS.

Eesti ettevõtete strateegias keskendutakse eelkõige olemasolevate klientide vajadustele, mitte turgude ootusele laiemalt. Arendustegevuse keskmes on aga tootmise efektiivsemaks muutmine, mitte toote- ja teenuseportfelli mitmekesistamine. Tahaplaanile jäävad ka investeeringud tehnoloogiasse ning   teadus- ja arendustegevusse, teatas Arenguseire Keskus.

Tallinna Tehnikaülikooli (TTÜ) teadlaste hinnangul näitab see seda, et Eesti ettevõtted on oma arengustaadiumis suhteliselt lihtsal väärtusahela astmel. "Mida kõrgemale väärtusahelas ettevõte jõuab, seda olulisemaks muutuvad teadus- ja arendustegevus, rahvusvaheline haare ja rahvusvahelised võrgustikud ning edasine areng eeldab ka pikemaajalist ja mitmekesisemat rahastamismudelit," ütles keskuse ekspert Mari Rell, kes juhib selle aasta sügisel valmivat tootlikkuse uurimisprojekti.

Uuringust selgub, et Eesti ettevõtjad peavad suurimaks takistuseks ärimudelite arendamisel Eesti majanduse väiksust ning ettevõtete haavatavust, mis tuleneb nõudluse kõikumisest, piiratud turujõust ja suurest hinnatundlikkusest.

Uuringust ilmneb lisaks, et Eesti ettevõtted küll jälgivad tootlikkust, kuid ei pea tootlikkuse kasvu esmatähtsaks ning investeeringutes domineerivad endiselt kapitalimahukad põhivarainvesteeringud, mitte aga kulutused teadmusloomeks ja inimeste arendamiseks, millele tuginedes saab ka ärimudeleid arendada. "Ettevõtjate seas on levinud hoiak, mille puhul ei tähtsusta oma rolli tööjõu koolitamisel ja väljaõppes, samas tuuakse oskustööjõu puudus välja kui oluline kitsaskoht tootlikkuse tõstmisel."

Arenguseire Keskus on läbi viimas tootlikkuse arengutele keskenduvat uurimisprojekti, mille eesmärgiks on hinnata lisandväärtuse kasvu perspektiive ning uurida, millised on võimalikud tootlikkuse kasvu allikad järgmisel 10–15 aastal. Arenguseire Keskuse tellitud uuringu "Kas ettevõtete investeeringud jõuavad tootlikkuseni?" autorid on Kadri Männasoo, Mait Rungi, Heili Hein, Aaro Hazak ja Helery Tasane TTÜ-st.´ Tootlikkuse uurimisprojekt valmib 2018. aasta sügisel.

Kommentaarid puuduvad