Eesti toidu kuul selgub pühapäeval parim mahetoode

BNS

Eesti Vabaõhumuuseumis pühapäeval toimuval leivapäeval selguvad konkursside „Parim mahetootja 2018“ ja „Parim mahetoode 2018“ võitjad, ühtlasi saavad leivapäeva külastajad valida ka oma lemmikmahetoote.

„Eesti põllumajandusmaast on juba 20 protsenti mahepõllumajanduslikus kasutuses. See on silmapaistev tulemus, mille saavutamiseks on palju tööd tehtud,“ ütles maaeluminister Tarmo Tamm. „Kiidan meie tublisid mahetootjaid, kes toodavad kvaliteetset mahetoorainet, hoides samal ajal meie keskkonda, ning oskuslikke mahetooraine väärindajad, tänu kellele on eestlastel lai valik põnevaid mahetooteid. Mul on hea meel, et Eesti mahetooted on nõutud ka väljaspool Eestit – sellele viitab järjest suurenev mahetoodete ekspordimaht.“

Parima mahetootja tiitli kandidaadid on Pajo Ranch OÜ, Sentafarm OÜ, FIE Taavi Eigo, Tammejuure Mahetalu OÜ, Tõrvaaugu Mahe Talu OÜ ja Vainu Agro OÜ.

Parima mahetoote konkursile esitati kokku 42 toodet 21 töötlejalt.

2017. aastal valiti Eesti parimaks mahetootjaks Lauri-Jaani OÜ Läänemaalt. Parim mahetoode 2017 oli SirLoin OÜ valmistatud verivorst.

2017. aasta parima mahetootja tiitli pälvinud Lauri-Jaani OÜ esindaja Tiit Mansberg on 13.–15. septembril kutsutud visiidile Saksamaale, kus Mecklenburg-Vorpommerni põllumajandus- ja keskkonnaminister Dr Till Backhaus tunnustab Eesti, Läti, Leedu ja Mecklenburg-Vorpommerni 2017. aasta parimaid mahetootjaid.

Parima mahetootja ja -toote konkursside võitjad kuulutatakse välja pühapäeval Vabaõhumuuseumis Kolu kõrtsi ees kell 15 toimuval auhinnatseremoonial. Kell 10-16 toimub Sassi-Jaani talu õuel ka kodumaiste mahetoodete laat ja degusteerimine, kell 12-13 saavad leivapäeva külastajad valida publiku lemmikmahetoote.

Parima mahetootja ja -toote konkurss toimub üheksandat korda. Konkursse korraldab maaeluministeeriumi toetusel Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutus koostöös Mahepõllumajanduse Koostöökoguga. Parim mahetoode valitakse koostöös Eesti Kulinaaria Instituudiga.

Eesti Vabaõhumuuseumis korraldatud leivapäev on osaks tähistatavast Eesti toidu kuust, mille raames toimub septembri jooksul üle 30 kodumaisele toidule pühendatud sündmuse.

Kommentaarid puuduvad