Est-For taotleb lisaaega tselluloositehase eriplaneeringu lõpetamisel

BNS

Est-For Invest, mis tahab Eestisse rajada pea miljardieurost puidurafineerimistehast, taotleb rahandusministeeriumilt lisaaega eriplaneeringu lõpetamise eelnõule vastuväidete esitamiseks, kuna ettevõte peab läbirääkimisi mitme vallaga tehasele uue asukoha leidmiseks.

Est-For Invest on alustanud puidurafineerimistehasele potentsiaalse uue asukoha leidmiseks konsultatsioone nelja vallaga: Räpina, Võru, Setomaa ja Saarde. Seejuures pole välistatud, et nimetatud valdadele lisandub veel teisigi.

"Esialgsed konsultatsioonid sisendavad usku, et kohalikud kogukonnad on mitmetes piirkondades valmis kaaluma planeeringu ja mõjude hindamise protsessi algatamise ning asjakohaste uurimuste läbi viimisetoetamist," kirjutavad ettevõtte juhatuse liikmed Margus Kohava ja Aadu Polli kirjas riigihalduse minister Janek Mäggile.

Kohava ja Polli sõnul on juba toimunud konsultatsioonide käigus ilmnenud vajadus edasisteks läbirääkimisteks ning nende sõnul võtab kohalikel omavalitsustel seisukoha kujundamine aega ligikaudu kaks kuud. Kuna Est-For soovib valitsusele esitada ka konsultatsioonide tulemused, siis taotleb ettevõte lisaaega oma seisukohtade esitamiseks antud eelnõule.

"[Nende] konsultatsioonide tulemused ja kohalike omavalitsuste volikogude poolt vastu võetavad otsused võivad olemuslikult mõjutada Est-Fori poolt kõneallolevale eelnõule esitatavaid kommentaare, ettepanekuid ja seisukohtasid," lisasid Kohava ja Polli.

Est-For pidi esialgu esitama oma vastused 12. oktoobriks, nüüd taotleb ettevõte tähtaja pikendamist aga 30. novembrini.

Mullu kevadel algatas valitsus riigi kõigi aegade suurima tööstusinvesteeringu ehk miljardieurose tselluloositehase eriplaneeringu Emajõe läheduses Viljandi- ja Tartumaal.

Kuna kohalikud elanikud, Tartu linnavalitsus ja -volikogu olid tehase rajamise vastu, näiteks moodustati maikuus tehase vastu ja Emajõe kaitseks inimkett, siis otsustas valitsus juunis algatada tselluloosttehase eriplaneeringu lõpetamine. Nüüdseks on rahandusministeeriumis valminud ka vastavasisuline eelnõu.

Est-Fori poolt plaanitav tehas hakkaks ümber töötlema umbes 3,3 miljonit tonni paberipuitu aastas. Tootmisvõimsuseks planeeritakse keskmiselt kuni 750 000 tonni biotooteid aastas. Lõpptoodang läheks ekspordiks.

Kommentaarid puuduvad