Kaitseliitlaste varustuse aitab edaspidi digitaalselt arvele võtta innovaatiline lahendus

Seitsmesed

Koostöös Tallinna Tehnikakõrgkooli ja Elisaga tuuakse kaitseliitlaste vormiriietuse laohaldus 21. sajandisse ja digitaliseeritakse lähiväljaside ehk NFC kiibiga. Uus lahendus võimaldab kergelt ja kiirelt kiibilt nutitelefoniga andmeid lugeda ning varustust digitaalselt arvele võtta.

Kolm aastat kestev INTERREG programmi projekt eesmärgiga uuendada ja kaasajastada kaitseliitlaste ning kaitseväelaste vormiriideid on jõudmas lõpule. Vormid on disainitud 3D tehnoloogia abil, ülikooli teadlased on valinud parimad materjalid ning innovaatorid mõelnud välja kaasaegsed digilahendused. Tallinna Tehnikakõrgkooli juhitud projektis leiti koostöös Elisaga kaitseliitlaste riietusele nutikas lahendus, mis lihtsustab märkimisväärselt varustuse väljastamist ja võimaldab seda laotarkvaraga hallata.

„Projekti üheks eesmärgiks oli töötada Kaitseliidule välja digitaalne halduse lahendus, mis muudaks laomajanduse efektiivsemaks,“ ütles Tallinna Tehnikakõrgkooli lektor Teele Peets. Täna on esmakordne individuaalvarustuse väljastamine laos ebavajalikult pikk protsess, mis võib kesta kuni poolteist tundi. „Hetkel kasutusel olevas laotarkvaras, kuhu peab pikalt käsitsi andmeid sisestama, ei ole teada, millisest partiist varustus pärit on ja millise kaitseliitlase kätte need antakse. Meie eesmärk oli seda protsessi lihtsustada ja leida tehnoloogiline lahendus varustuse identifitseerimiseks,“ sõnas Peets.

Lektori sõnul otsiti partnerit, kellel oleks kogemus protsesside digitaliseerimisel ja valiti kontseptsiooni väljatöötajaks Elisa. “Digitaliseerimisel on kõik väljakutsed põnevad, aga teemad, mis on seotud andemete töötlemise, telefonide ja võrgu ühendustega, on meie lemmikud. Meil oli hea meel osaleda ja luua kergelt hallatav lahendus. Olen kindel, et Kaitseliidule annab selline uudne  digilahendus palju lisaväärtust ja hõlbustab igapäevatööd,“ sõnas Elisa ärikliendiüksuse juht Margus Vaino.  „Telekomid ei ole enam ammu ainult kõne ja SMS ettevõtted, vaid me suudame pakkuda ka muid nutikaid teenuseid või lahendusi.“

Koostöös Elisaga uuriti erinevaid meetodeid efektiivsemaks laomajanduseks, mis võimaldaks varustuse digitaalselt märgistada nii, et seda oleks võimalik identifitseerida hiljem igal ajahetkel. Elisa väljatöötatud ja katsetatava kontseptsiooni järgi varustatakse kaitseliitlaste varustus NFC märgistega, mis võimaldab koos tarkvaralise lahendusega varustuse kiiret arvelevõtmist ja väljastamise digitaalset administreerimist.

“Kaitsetööstus on tänapäeval suurte äärmustega. Ühest küljest saame sipelga asukoha kosmosest teada sekunditega, aga asjade lihtne haldamine on venitatud tundidesse” ütles Kaitseliidu peastaabi tagalakeskuse ülem kolonelleitnant Olivar Kits. “Muidugi on eesmärk varustuse haldamise parim ja kiireim lahendus, mis töötaks igas olukorras. Kiirus ja kvaliteet on võrdselt olulised. Eesti on parim koht selliste lahenduste leidmiseks, sest tehnoloogia hinnad on alanenud ja teadmiste hulk suurenenud,” kinnitas kolonelleitnant Kits.

Kommentaarid puuduvad