Ilmateenistuse tormihoiatus: Eestimaad räsib väga tugev tuul!

Seitsmesed

Riigi ilmateenistus hoiatab kogu Eestit tormi eest, kuna lähipäevadel räsib meid tugev tuul mis võib puhuda kuni 28 m/s. Tormituul murrab puid, kahjustab nõrgemaid ehitisi, põhjustab elektrikatkestusi ning võib häirida laevaliiklust mandri ja saarte vahel.

Lääne-Eesti on saanud tõsisema, teise astme hoiatuse. Ülejäänud Eestil on ennelõunase seisuga esimese astme tormihoiatus, mis on veidi leebem.


Foto: ilmateenistus.ee

Kolmapäeval tugevneb edelatuul lääne poolt alates sisemaal puhanguti kuni 20 m/s, rannikualadel kuni 25, saartel ning mandri lääne- ja looderannikul kuni 28 m/s.

Neljapäeval (27.09.) liigub aktiivne madalrõhkkond üle Skandinaavia põhjaosa Valge mere poole ja selle lõuna-edelaserv katab Läänemere ümbrust. Öö hakul sajab hoovihma, pärast keskööd on sajuhooge vähem. Tuul pöördub läände ja loodesse ning on tugev, puhanguid on sisemaal 16, saartel ja rannikul 20, põhjarannikul kuni 25 m/s. Päeval sajab kohati hoovihma. Lääne- ja loodetuul on jõuline, ulatub sisemaal puhanguti 17, saartel ja rannikul 20, põhjarannikul kuni 25 m/s. Õhutemperatuur on öösel 7..8°C-st sisemaal 13°C-ni rannikul, päeval 11..14°C. 

Reedel (28.09.) kaugeneb madalrõhkkond Venemaa põhjaaladele, kuid selle serva mööda liigub üle Balti riikide uus väike osatsüklon ning muudab meie ilmaolud väga heitlikuks. Osatsüklon liigub tõenäoliselt üle Saaremaa ja Lõuna-Eesti itta ja toob Eestisse tiheda vihmasaju, põhjapoolsetes maakondades võib sekka ka lörtsi tulla. Tuul pöördub üle ida põhjakaarde ning ulatub Lõuna-Eestis ja rannikul puhanguti 15, Saaremaal ja Liivi lahel võivad tõusta 25 m/s. Kuna tsüklon liigub üle Eesti, siis tuleb arvestada sellega, et tuul ei ole ühtlaselt tugev, vaid lühiajalise nõrgenemise järel tugevneb taas kiiresti. Hommikuks pöördub tuul kõikjal loodesse ja põhja ning puhanguid on üle Eesti kuni 17 m/s. Päeval sajab eemalduva madalrõhkkonna tagalas siin-seal hoovihma - ennelõunal on sajuhooge enam idapoolsetes maakondades, pärastlõunal aga Lääne-Eestis. Õhutemperatuur on öösel 3..8, maapinnal kohati 0°C, üksnes Edela- ja Lõuna-Eestis on öö hakul üle 10°C, kuid hommikuks langeb sealgi, päeval 7..11°C.

Laupäeval (29.09.) madalrõhkkonna mõju väheneb ja tõusva õhurõhu foonil on sajuhooge hõredalt. Tuul öösel nõrgeneb ning puhub loodest, päeval pöördub läände ja edelasse ning õhtupoolikul tugevneb uuesti. Õhutemperatuur on öösel 0..+5, maapinnal langeb sisemaal alla 0°C, tuulele avatud rannikul ei lange alla 7°C, päeval 7..11°C. 

Pühapäeval (30.09.) liigub uus aktiivne madalrõhkkond Norra looderannikule ja laieneb üle Läänemere. Tuul paisub uuesti väga tugevaks, puhub valdavalt edelast, päeval saartel ka läänest, puhanguid sisemaal 15 (pole välistatud tugevamadki), rannikul üle 20 m/s. Õhtul jääb tuul nõrgemaks. Sadu jõuab pärast keskööd saartele ja laieneb siis kiiresti mandrile. Päev tuleb sagedaste vihmahoogudega. Õhutemperatuur langeb öösel Ida-Eestis 2..3°C-ni ja maapinnal pole välistatud 0°C, mandri lääneosas jäävad miinimumid 5°C ümbrusse, rannikul on kuni 11, päeval 9..13°C.

Kommentaarid puuduvad