Uuring: eestlased ostavad aina kallimaid mobiiltelefone

Seitsmesed

Turu-uuringufirma Gfk Retail & Technology andmetel kasvas Eestis mobiiltelefonide jaemüük esimeses kvartalis 4,5 protsenti 22,4 miljoni euroni, samas vähenes tükimüük 1 protsendi võrra 80 700 mobiiltelefonile, vahendab Postimees.

Tele2 turundus- ja müügidirektori Kristjan Seema sõnul näitavad esimese kvartali telefonimüüginumbrid, et Eesti tarbijad tunnevad ennast suhteliselt kindlalt ja soetavad üha kallimaid nutiseadmeid, teatas Tele2.

Märtsikuus müüdi Gfk andmetel Eesti jaeturul 27 400 mobiiltelefoni väärtusega 7,4 miljonit eurot. Mobiiltelefonide jaemüük kasvas selle aasta veebruariga võrreldes 11 protsendi ja müügikäive 8 protsendi võrra, teatas Elisa.

"Eesti Konjunktuuriinstituudi hinnangul on viimastel kuudel Eesti majandusolukord paranenud tänu eratarbimise suurenemisele, mille omakorda tingivad kiire palgakasv, madal inflatsioon ja tarbijate suurenenud kindlustunne," märkis Seema. Ta lisas ka, et kiire majanduskasv nutitelefonide suurt müügikasvu kaasa ei ole toonud, sest võrreldes eelmise aasta esimese kvartaliga on tänavu ostetud mobiile vähem. "Küll aga on tarbijad enesekindlamad, sest aastaga on Gfk andmetel keskmine mobiiltelefoni hind tõusnud rohkem kui 5 protsenti."

Elisa juhatuse liikme Andrus Hiiepuu sõnul oli märtsis eristuvaks trendiks halli turu osakaalu vähenemine mobiiltelefonide müügis. "Taas ostetakse üha enam mobiiltelefone operaatorite juurest," märkis Hiiepuu.

Esimeses kvartalis Eesti jaeturul müüdud mobiiltelefonidest olid Gfk statistika järgi 84 protsenti nutitelefonid, kokku müüdi 67 950 nuti- ja 12 790 nuputelefoni. Märtsis ulatus nutitelefonide osakaal 83 protsendini ja nuputelefonide oma 17 protsendini. Kokku müüdi märtsis Eestis 7,2 miljoni euroga 22 900 nutitelefoni ning 171 000 euroga 4500 nuputelefoni. Veebruariga võrreldes kasvas nutitelefonide jaemüük 8,7 protsendi ja nuputelefonide oma 24,8 protsendi võrra.

"Samsung on kindlasti eestlaste üks lemmikbrände, sest kvartali enim müüdud nutitelefonide esikümnesse jõudis Tele2-s viis Samsungi mudelit: Galaxy A5, J3, J5, J7 ja S6 Edge," ütles Seema ja lisas, et Samsungi uue lipulaeva Galaxy S8 eelmüük on läinud üle ootuste hästi ning arvatavasti jõuab telefon aprilli müügiedetabelisse. "Märtsis kasvatas Tele2-s tugevalt oma turuosa ka Sony," lisas Seema.

"Nuputelefonide müük on olnud selle aasta esimestel kuudel stabiilne, neil on oma kindel sihtrühm ja praegu nõudlus vähenenud ei ole. Nuputelefonidest olid Tele2 klientide lemmikud Alcateli mudelid, kuid arvatavasti see muutub, kui poelettidele jõuab uuenenud Nokia 3310," rääkis Seema.

Märtsis eelistasid Elisa kliendid mobiiltelefonide ostmisel enim Samsung Galaxy J3, Huawei P9 Lite ja Sony Xperia XA. Neljandale kohale tõusis Apple iPhone SE.

Gfk jaeturu uuringu kohaselt on keskmine mobiiltelefoni hind tõusnud esimeses kvartalis rohkem kui 5 protsenti 321 euroni.

Foto: Scanpix

Kommentaarid puuduvad