Mustamäel toimus maraton-koerarünne

BNS

Tallinnas Mustamäel Vilde tee ümbruses ründas esmaspäeval veidi pärast keskpäeva suur bokserilaadne võitluskoer nelja liigikaaslast ning nendega kaasas olnud peremehi – rünnak toimus umbes kahe tunni jooksul, kõigi rünnete puhul ilmus koer välja ootamatult ning asus momentaanselt ründama, puredes nii loomi kui ka inimesi.

Munitsipaalpolitseile (mupo) on teada nii agressiivne koer kui ka selle omanik. Viimase selgituse järgi on looma puhul tegu mõned kuud tagasi varjupaigast võetud koeraga, kes on end kodus igati eeskujulikult üleval pidanud. Lisaks koerale on peres ka kass, kellega koos sõbralikult ühte tuba jagatakse. Koer on tavaliselt toas kinni, aga esmaspäeval, kui majja uut köögitehnikat toodi, kasutas koer hetke ning pistis jooksu. Umbes kahe tunni pärast tuli ta ise koju tagasi, edastas mupo.

"Mis pani siiani koduses miljöös rahulikku ja sõbralikku koera agressiivselt käituma, on ka peremehele siiani arusaamatu. Ta kahetseb südamest ning on juhtunust sügavas stressis," ütles pressiteate vahendusel mupo Mustamäe piirkonnatöö peainspektor Anna Elzer. "Terve pere istus õhtul koos ja arutas, mida edasi teha. Praegu on kaalumisel koera varjupaika tagasi andmine. Soovitasin neil enne lõpliku otsuse tegemist nõu pidada loomakliiniku spetsialistidega, kes koerte psühholoogiat paremini tunnevad. Minu teadmiste põhjal koerad toime pandud vale karistust või väärkohtlemist ei unusta. Inimene  on võimeline andestama ja unustama, aga koer mitte."

Elzeri sõnul pole nii mastaapset koerarünnet varem ette tulnud. Laupäeva hommikuks olid avalduse teinud neli koeraomanikku, kuid Vilde tee loomakliiniku andmetel on esmaabi osutatud viiele, arvatavalt sama ründekoera ohvrile. Lisaks koertele said kannatada oma lemmikut kaitsma asunud peremehed, kellest üks sai pureda nii näkku kui kätte. Vaid üks koeraomanik pääses vigastusteta – ja seda tänu paksudele talveriietele.

Kõige tõsisemalt sai rünnakus kannatada pisike pikakarvalise taks, kelle esmased ravikulud ulatusid 180 euroni ning kelle tervisetõendil seisab märge "Väga suur, umbes 8 sentimeetri sügavune auk sabajuurel, ulatub pärakuni – puhastatud, värskendatud õmmeldud". Üks koertest sai rängalt pureda koonu ja ülejäänud keha erinevatesse piirkondadesse.

"Panen kõigile koeraomanikele südamele – olge tähelepanelikumad ja tegelge oma lemmikutega, kui te ta kord juba oma pere liikmeks olete võtnud. Õppige teda tundma, jälgige tema reageeringuid, tegelege temaga. Kui olete võtnud koera ja veel ei ole tema iseloomus täit selgust saanud, siis viige koer välja suukorvistatult. Nagu välja tuleb – kodus pehmeke  ja armas loomake võib väljas muutuda agressiivseks ründajaks," selgitas Elzer. "Koerad võivad käituda ettearvamatult, sellega tuleb arvestada ja ennetada. Loo juures on siiski ka midagi positiivset – nimelt tulid kahel korral koerarünnet märganud inimesed ründe alla sattunutele kiiresti appi, sealhulgas ka kaks mööda sõitnud autojuhti."

Kommentaarid puuduvad