Kümned kulupõlengud panid päästjate võimekuse proovile

Seitsmesed

Möödunud nädalavahetusel tuli päästjatel kustutada kümneid kulupõlenguid, kusjuures esines olukordi, kus kõik päästeressursid olid hõivatud, vahendab BNS.

Reedest pühapäeva õhtuni pidid Lõuna-Eesti päästjad kustutama 50 kulutulekahju. Ära põles üle 65 hektari kulupõlde ning metsaalust ja põlengute kustutamiseks kulus kokku üle 32 töötunni. Esines olukordi, kus kõik päästeressursid olid hõivatud ja päästjad pidid töötama võimete piiril. Ligi pooled ehk 24 kulutulekahju süttis Lõuna-Eestis lõkkepõletajate tõttu, kes süütasid lõkked tuulise ilmaga või jätsid lõkked järelevalveta põlema. Ülejäänud kulutulekahjud süttisid kuritahtlikust hooletusest lahtise tulega – ära visatud kustumata suitsukonist, tikust või tahtlikust süütamisest.

"Päästeamet ohutuskultuuri eestvedajana tunneb muret elanike kevadise tuleohutust eirava käitumise pärast, mille tõttu hävib ja saastub meie ühine elukeskkond ning kustutustööd kulub palju meie ühist raha. Tuletame veelkord meelde, et vähegi tugevama tuulega lõket teha ei tohi. Lõke tuleb piirata mittesüttiva pinnasega, hoida käepärast esmased kustutusvahendid ning lõket valvata, sest ainult nii saab tagada, et tuli loodusesse või hoonetele ei levi," märkis Lõuna päästekeskuse pressiesindaja.

Lääne-Eesti päästjad pidid nädalavahetusel kustutama põlema süttinud kulu 30 korral. Ära põles üle 35 hektari kulupõlde ning metsaalust ja põlengute kustutamiseks kulus kokku üle 29 töötunni. Üle poolte ehk 18 kulutulekahju süttis lõkkepõletajate tõttu, kes süütasid lõkked tuulise ilmaga või jätsid lõkked järelevalveta põlema. Kahel korral süüdati Läänemaal kulupõletamise keelust hoolimata kulu hävitamiseks see tahtlikult. Ülejäänud kulutulekahjud süttisid kuritahtlikust hooletusest lahtise tulega.

Ida-Virumaal oli möödunud nädalavahetusel 37 kulupõlengut, neist ulatuslikumad olid Kohtla-Järvel Lille tänava läheduses puhkenud põleng ja Toila vallas Konju küla põleng, mis levisid vastavalt 15 ja kahele hektarile. Lääne-Virumaa käisid päästjad kustutamas 12 kulupõlengut. Väike-Maarja vallas Orguse külas põles kulu kolmel hektaril ning sama ulastuslik põleng oli ka Rakvere vallas Lepna alevikus.

Harjumaal kustutasid päästjad möödunud nädalavahetusel kokku 37 kulupõlengut. Raasiku vallas Kiviloo külas põles 10 hektarit kulu, Jõelähtme vallas Jägala-Joa külas oli aga põleng levinud neljale hektarile.

Päästeamet juhib tähelepanu, et  kulu põletamine on ohtlik ja keelatud. Kulupõletajaid ning hooletuid lõkketegijaid ähvardab kuni 1200 euro suurune rahatrahv. Lisaks tuleb kulupõlengu põhjustajal hüvitada keskkonnale tekitatud kahju.

Kommentaarid puuduvad