Politsei tunnistas kehtetuks 12 500 ID-kaardi sertifikaadid

Seitsmesed

Politsei- ja piirivalveamet tunnistas reedest kehtetuks 12 500 turvanõuetele mittevastava ID-kaardi sertifikaadid.

Praeguseks on valminud garantiikorras 3300 ID-kaarti, mis on toimetatud teenindustesse ning inimesed, kes ei ole uut kaarti kätte saanud, saavad kasutada mobiil-ID-d või digi-ID-d, edastas amet.

Kehtetuks tunnistatud sertifikaatidega ID-kaarti saab jätkuvalt kasutada reisimiseks, kliendikaardina, apteegis ning see kehtib füüsilise isikut tõendava dokumendina kuni kaardile märgitud kehtivusaja lõpuni.

Politsei- ja piirivalveameti dokumendiekspert Kaija Kirch soovitab aktiivsetel e-teenuste kasutajatel, kes pole veel uut kaarti kätte saanud või ei ole soovist saada garantiikorras ID-kaart jõudnud veel politseile teada anda, võtta kasutusele mobiil-ID.

"Garantiikorras saa ID-kaarti vahetada ka hiljem, mil ID-kaardi sertifikaadid on kehtetuks tunnistatud. Uue kaardi saamiseni peab aga arvestama, et ID-kaardiga ei saa kasutada e-teenuseid ega digiallkirjastada dokumente. Selleks ajaks saab alternatiivse lahendusena kasutada mobiil-ID-d, mis tuleb tänasest aktiiverida teeninduses kohapeal," sõnas Kirch.

Ta lisas, et neil, kel on vaja kiiresti e-teenuseid kasutada, on võimalik teeninduses taotleda digi-ID-d, selle eest tuleb tasuda riigilõiv ja kätte saab selle samal päeval.

Kui dokument kehtib vähem kui pool aastat, soovitab politsei taotleda e-teeninduse kaudu uus ID-kaart.

Kommentaarid puuduvad