Täna
23. mai
16...24
9...14
Homme
24. mai
15...23
5...11

Meelelahutus

Jahmatav video: Antarktikat katavad ennenägematult ulatuslikud lahtise vee voolud

12:41 21. aprill 2017
Autor: Seitsmesed

Esimene kogu kontinenti kattev uuring tuvastas ulatusliku sulavee merre valgumise. Antarktika ei pruugi küll sulada samal kiirusel nagu Arktika, kuid värsked teadustööd näitavad siiski, et ka lõunapoolusel on olukord rahulikust kaugel. Nagu Korea Polaaruuringute Instituudi avaldatud Nanseni liustiku videost näha võib, voolavad sealsed veed ookeani lausa koskedena, vahendab Postimees.

Teadlased olid sellistest jugadest varemgi teadlikud – 20. sajandi jooksul on mitmeid selliseid jugasid kirjeldatud – , kuid seni peeti seda pigem väikeseulatuslikuks kohalikuks nähtuseks. Pärast hiljuti läbi viidud esimest kogu kontinenti katnud uuringut näeb olukord aga palju nukram välja. Lisaks näib, et sulavee voolud on väga tundlikud õhutemperatuuri tõusule, mistõttu võib oletada, et 21. sajandi prognoositud temperatuuritõusud võivad omada lõunapoolusele palju suuremat mõju kui seni arvatud.

"Arvan, et seni on enamik polaaruurijaid arvanud, et vee voolamine üle Antarktika pinna on äärmiselt haruldane nähtus. Nüüd avastasime aga, et seda toimub väga tihti ja väga suurtel aladel," ütles ajakirjas Nature avaldatud uuringu juhtivautor Jonathan Kingslake.

"Meil ei ole põhjust arvata, et nad sagenenud oleksid – ilma põhjalikuma uurimiseta ei saa me seda öelda. Tulevikus on aga väga oluline teha kindlaks, kuidas need süsteemid kliimamuutustele reageerivad ja kuidas see jääkilpi mõjutab," ütles Kingslake.

Foto: Kuvatõmmis


Kommentaarid

Kommentaare 0
Sinu nimi:*
Telefon:
Kommentaar:*
Ole esimene ja lisa oma kommentaar!