Noorte segakoor Vox Populi viib Eesti muusika Pariisi

BNS

Noorte Segakoor Vox Populi viib eeloleval laupäeval Eesti koorimuusika mainekasse Orsay muuseumisse Pariisis, andes seal kaks lühikontserti.

Suurima impressionistide tööde kollektsiooniga Pariisi Orsay muuseumis saab juba kevadest näha Balti riikide 100. juubelit tähistavat näitust "Metsikud hinged. Sümbolism Baltimaade kunstis". Nii keskendub ka noortekoor enda kontsertidel eestimaisele repertuaarile. Esimene lühikontsert pealkirjaga "Eesti puudutus" toob kuulajani meie 20. sajandi olulisemad heliloojad, nagu Rudolf Tobiase, Mart Saare ja Cyrillus Kreegi, kelle toonane uudne helikeel on mõjutanud ka Eesti tänaseid heliloojaid.

Samuti esitab Vox Populi tänapäevast kooriloomingut, mille lipulaevad on Veljo Tormis ja Arvo Pärt ning järjest enam ka noor helilooja Pärt Uusberg.

Teise kontserdi kava "Eesti folgi maastik" on üles ehitatud põhiliselt Veljo Tormise loomingule, kes on olnud regilaulu propageerija ja elushoidja. Regilaulule toetuvad Tormise kooriteosed on ühelt poolt arhailised, sest säilitavad vana rahvalaulu selle algsel kujul, teisalt on helikeel aga uudne ja põnev kuulata.

"Vox Populi kaks kava on inspireeritud 20. sajandil Eesti kirjanduses ja kunstis valitsenud sümbolismi tunnustest," selgitas dirigent Janne Fridolin. "Eesti kunstis arenes sümbolism rahvusromantiliseks, püüti kajastada oma maa sangarlikku minevikku, tuua pildile rahvaluulet ja kujutada uut moodi oma kodumaa kaunist loodust – näiteks Kristjan Raud, Oskar Kallis, Jüri Arrak ja teised. Muusikas selgepiirilist sümbolismi ei eksisteeri, küll aga on võimalik toetuda modernismi tunnustega teostele, mille allhoovuseks oli ka sümbolism."

Enne Pariisi sõitmist on kõigil huvilistel võimalik osa saada Vox Populi kontserdist "Koorilaul kohtub kunstiga", mis algab pühapäeval kell 18 Mustpeade Majas. Ettekandele tuleb kogu Orsay kava.

Noorte segakoor Vox Populi alustas 2017. aasta sügisel oma üheteistkümnendat hooaega. Vox Populi dirigent on Janne Fridolin, hääleseadja bariton Andreas Väljamäe. Segakoori kuulub ligi 60 lauljat, kes tegutsevad erinevatel elualadel, kuid keda ühendab kirg koorimuusika ning musitseerimise vastu. Koor on tuntud kui koorimuusika lavastuste esitaja.

Vox Populi Orsay-kontserdid toimuvad järgmise nädala laupäeval, 26. mail algusega kell 14 ja 17.

Pariisi Musée d'Orsay asub Seine'i jõe ääres, mille vastaskaldale jäävad Tuilerie aiad on ainest andnud ka Modest Mussorgski muusikale – nimelt kannab tema klaveritsükli "Pildid näituselt" kolmas pala pealkirja "Tuileries' aiad".

Kommentaarid puuduvad