Robert Plant andis välja uue albumi nimega “Carry Fire”

Marko Tiidelepp

Robert Plant on inglise laulja, laulukirjutaja ja muusika, legendaarse Led Zeppelini juhtlaulja, kes järgmise aasta 20. augustil saab 70-aastaseks. Ta on muusikat esitanud juba 50 aastat, mistõttu on väga vahva näha, et rokkmuusika elav legend jaksab uut muusikat teha veel ka praegu. Ja tegelikult teeb ta seda ka praegu väga hästi. 

Aastakümnete jooksul on Robert Plant olnud suureks eeskujuks paljudele teistele rokkmuusika superstaaridel, näiteks kasvõi Axl Rose’ile, kes järgmisel aastal ju Tallinnassegi jõuab. Robert Plantile on omistatud erinevaid tiitleid, nagu „Kõigi aegade parim metal-muusika hääl“, „Rokkmuusika parim hääl“, 2008 aastal valisid muusikaajakirja „Rolling Stone“ toimetajad ta 100 parima laulja seas kohale number 15. 2011. aastal valisid sama ajakirja lugejad härra Planti maailma kõigi aegade parimaks lauljaks! 

Aastail 1968-1980 laulis Plant legendaarses rokkmuusika grupis Led Zeppelin. Usun, et rokkmuusika oleks oluliselt „vaesem“, kui poleks selliseid Led Zeppelini lugusid nagu „Communication Breakdown“, „Whole Lotta Love“, „Immigrant Song“, „Black Dogs“, „D’yer Mak’er“, „Fool In The Rain“, „Hot Dog“, „Kashmir“ jpt.

1982. aastal alustas Robert Plant soolokarjääri, mis on kujunenud samuti väga edukakas. Uus plaat on mehe 11 stuudioalbum. Minu enda üks suuri lemmikuid on tema album „Fate of Nations“, millel ka üks minu lemmiklugudest „29 Palms“.

Uus album „Carry Fire“ on Planti enda kirjutatud ja produtseeritud, kuigi sellel on ka üks väga hea uus versioon vanast Ersel Hickey rockabilly hitist „Bluebirds over the Mountain“. Selles laulus lööb Robert Plantiga kampa ka Chrissie Hynde, kes tuntud ka ansamblist The Pretenders. Siinkohal ütlen ära, et Plant ei ole vanast rockabilly-loost rockabillyt väga alles jätnud, pigem on see selline igati korralik rokilugu ja Planti ning Hynde’i hääl sobivad igati hästi ka kokku.

Robert Plant ei tee ka oma uuel plaadil mitte mingisugust hinnaalandust, vaid on täpselt sama hea, kui ka oma eelmistel sooloplaatidel. Üsna raske on hoomata, et mees järgmisel aastal 70-aastaseks saab, kuna tema hääles on sära, säravaid kõrgeid noote, suurepärast muusikalist hingamist. Tasub kuulata kasvõi uue plaadi avalugu „The May Queen“, mis on ühtlasi ka plaadi esimene singel või hoopis plaadi viimast lugu „Heaven Sent“, mis tundub tõepoolest olevat teisest dimensioonist.

Selge on see, et uuel plaadil Robert Plant suurt rokimürglit ei korralda ja kas peakski, seda ta tegi oma nooruses koos ansambliga Led Zeppelin. Plaadi teist lugu „New World...“ võiks pidada lausa popilooks, millel on väga vahva harmoonia ja põnev meloodia.

Plant jutustab plaadil sellest, kus ta on olnud, mida tundnud ja näinud. Siin on mitmeid kauneid ballaade („Season’s Song“, „A Way With You“, „Heaven Sent“), kuid on ka muusikalisi elemente mujalt maailmast (näiteks idamaiseid sugemeid plaadi nimiloos „Carry Fire“, bluusilikku hingamist on laulus „Bones Of Saints“). Plantil on abiks vahva bänd, millel nimeks Sensational Shape Shifters, milles löövad kaasa kaks väga head kitarrist – Liam Tyson ja Justin Adams. Mitmes loos on kuulda mängimas viiuleid, vioolat, tšellot.

Kui sul nüüd huvi tekkis Robert Planti uue plaadi suhtes, siis saad seda kuulata SIIT! 

 

  

Kommentaarid puuduvad