Liam Gallagher tuli välja oma esimese sooloalbumiga „As You Were“

Marko Tiidelepp

William John Paul „Liam“ Gallagher sai selle aasta 21. septembril 45-aastaseks. Ta on inglise laulja ja laulukirjutaja, kelle täht lõi särama legendaarses briti rokibändis Oasis ja ka ansamlis Beady Eye.

2015. aasta otsustas mees, et aitab küll bändidest, tema alustab soolokarjääri ning „As You Were“ on mehe esimene sooloalbum. Ja kohe alguses ütlen ära, et tegelikult väga hea album.

Kuid, korra mehe enda juurde tagasi. Liam Gallagher on tuntud üsnagi ebatasakaalukast käitumisest, omapärasest laulustiilist ja abrassiivsest suhtumisest, mistõttu on ta üsna sageli olnud ka pressi hammasrataste vahel, kuid vaatamata sellele on ta kindlasti briti kaasaegse muusika üks suurimaid staare ja käilakujusid.

Siinkohal tuleb mainida, et Liam Gallagheri vanem vend Noel Gallagher kirjutas enamiku Oasise lugudest, singlitest on vaid „Songbird“ ja „I’m Outta Time“ Liami kirjutatud. Noel lahkus Oasisest 2009 ja pani kokku uue bändi Noel Gallagher’s High Flying Birds, samal ajal jätkas Liam Oasise teiste liikmetega, kuigi nime all Beady Eye. Seegi bänd läks laiali, seda 2014.

Aastail 1991-2009 laulis Liam Gallagher ansamblis Oasis, mis oli oma tegutsemise ajal kindlasti üks mõjukamaid briti bände, britpopi vaieldamatu lipulaev. Neil on ette näidata 8 briti singlimüügitabeli esikohalaulu (kusjuures kummaline on see, et Oasise ehk üks kuulsamaid lugusid „Wonderwall“ selles edetabelis esikohale ei tõusnudki, selle laulu laeks oli koht nr 2!) ja kaheksa albumit, mis tõusid briti plaadimüügitabeli trippu. Muusikaauhindu on neil lugematul hulgal, mh. 17 NME auhinda, 9 Q auhinda, 4 MTV Europe muusikaauhinda ja 6 briti muusikaauhinda. Nende plaate on müüdud üle 70 miljoni eksemplari! Bändi laialimineku üks põhjuseid oli kindlasti vendade Gallagheride omavaheline tüli ja mitmed arusaamatused, näiteks see, kui Oasis jättis ära esinemise suurel V festivalil, kuna Liamil oli larüngiit. Vanem vennas Noel kinnitas, et Liamil oli hoopis pohmell, mistõttu ei suutnud ta lavale minna. Veidi hiljem kaebas Liam oma vanema venna kohtusse, ja nõudis vabandamist. Kohtuasi küll lahenes ja saabus vaikus, kuid seoses sellega lõpetas Oasis tegevuse.

Mõlemad vennad jätkasid muusikaga. Noel jätkas Oasise liikmetega (Gem Archer, Andy Bell ja Chris Sharrock) ja tegi uue ansambli Beady Eye, mis avaldas kaks plaati ja vaid üks laul jõudis briti singlimüügitabeli TOP 40 ja sedagi vaid kohal 31.

2014 Beady Eye läks laiali ja pärast seda arutleti üsna pikalt, kas Liam Gallagher alustab soolokarjääri või ei alusta, kas ta peaks seda tegema või ei peaks. Ka Liam Gallagher andis erinevaid vihjeid, kuid polnud midagi kindlat, kuni selle aasta suvel hakkas mees ennast "näitama“ erinevatel muusikafestivalidel, mistõttu oli üsna kindel, et ju ta ikka soolomaterjaliga välja ka tuleb. Juunis ilmus uue albumi esiksingel „Wall of Glass“ ja juuni lõpus teine singel „Chinatown“, oktoobris album „As You Were“, mis tõusis ilmudes briti plaadimüügitabeli esikohale ja esimese nädalaga müüdi seda 103 000 eksemplari! 

Liam Gallagheri sooloalbum „As You Were“ on britpopi plaat, mille produtsentideks on Greg Kurstin (USA proudtsent, kes on seotud erinevate plaatidega, mida maailmas on müüdud üle 60 miljoni, ta on teinud koostööd Adele, Sia, Becki, Kelly Clarksoni, Ellie Gouldingi, Pinki, Lily Alleni, Foo Fightersi jpt), Dan Grech-Marguerat (briti heliinsener ja plaadiprodutsent, kes teinud koostööd Lana Del Rey, Keane, Hurtsi, The Kooksi, Scissor Sistersi, Moby jpt) ja Andrew Wyatt (USA muusika, laulukirjutaja ja plaadiprodutsent, kes ise laulab Rootsi elektroonilise popi bändis Miike Snow, kuid ka tema on teinud varem koostööd tuntud artistidega: Lorde, Bruno Mars jt).

Liam Gallagheri esimene sooloalbum algab ka plaadi esisingliga „Wall of Glass“, mis on igati hea minekuga britipopi lugu, pisut rokilik, pisut bluusilik, hea on kuulda suupilli ja ägedat kitarrisoolot.

Teine lugu „Bold“ tõmbab hoo maha, selline rahulik, veidi isegi folgilik lugu. Kui hoolikamalt kuulata, siis on siin miskit sellist, mis mulle Paul McCartney’d või biitleid meelde tuletab.

Kolmas lugu „Greedy Soul“ on plaadi neljas singlilugu ja sellega viib meid Liam Gallagheri britipopi hiigelaegadesse tagasi. Näib, et väga hea britipop ei ole meie planeedilt kuhugile kadunud ja see on hiiglama äge.

Neljas lugu on plaadi esimene lugu, mida ei ole kirjutanud Liam Gallagher ise, selle on kirjutanud ameeriklased Andrew Wyatt ja Michael Tighe. Ülimalt rahulik lugu, kuid põnevate harmooniatega, midagi meenutab jällegi 60-70ndaid aastaid.

Viies lugu on plaadi kolmas singlilugu „For What It’s Worth“, mis on minu arvates selle plaadi üks parimatest lugudest. Selline, milles on head hingamist, väga mõnus ja meeldejääv refrään ning ka sõnad, mida tasub kuulata. Väga hea lugu.

Ma ei saa Sulle kõiki lugusid ette jutustada, kuid siin on veel nii rahulikumaid lugusid: „When I’m In Need“, plaadi teine singlilugu „Chinatown“ ja tempokamaid, rokilikumaid laule: „I Get By“, „Come Back To Me“. Kokku on plaadil 15 lugu, mida on igati palju, ja kõik need on sellised, mida tasub kuulata ja kaasa mõtelda, sest mulle tundub, et Liam Gallagheri esimene sooloplaat on igati hea muusika. Ja ma usun, et see ei jää mehe esimeseks ja viimaseks sooloplaadiks.

Kuula Liam Gallagher'i uut albumit SIIT! 

Kommentaarid puuduvad