Compay Segundo avaldas albumi „Nueva Antologia. 20 Aniversario“

Marko Tiidelepp

Máximo Francisco Repilado Muñoz Telles, esinejanimelt Compay Segundo (1907-2003) oli kuuba trova-kitarrist, laulja ja helilooja. Tema tuntumad lood on „Chan Chan“, „Sarandonga", "La calabaza", "Hey caramba", "Macusa" ja "Saludo Compay".

Chan Chan“ sai maailmas tuntuks Kuuba kuulsa ansambli Buena Vista Social Clubi debüütalbumi esimese loona aastal 1997.

Siinkohal ka paar sõna ka Buena Vist Social Clubist, mis on saanud nime Kuubal, Havannas, Mariano linnaosas 1940ndatel aastatel tegutsenud klubi järgi, kus käisid muusikud koos musitseerimas ja lihtsalt aega veetmas.

1990ndatel aastatel kutsuti maailmakuulus kitarrist, laulja, helilooja Ry Cooder Kuubale, et lindistada muusikat Aafrikast kutustud muusikutega, kes ei saanud viisat, mistõttu pandi ansambel kokku kohalikest muusikutest. Ry Cooder kogus kokku muusikud, kes olid toona kõik juba üle 90-aastased (artistid, kes olid olnud pikka aega unustuses, mambo, bolero ja cha-cha tõelised võlurid Ibrahim Ferrer, Omara Portuondo, Ruben Gonzales, Barbarito Torres ja Compay Segundo), et lindistada Buena Vista Social Clubi album, mida müüdi poole aastaga maailmas üle 5 miljoni eksemplari! 1998 sai see plaat parima albumi Grammy-auhinna. 1998 tegi saksa filmirežissöör Wim Wenders neist ka samanimelise filmi. Filmis näidatakse muusikuid nende kodulinnas Havannas, kus nad mõtisklevad muusika ja elu üle. Lisaks näidatakse võtteid kontsertitest.

Nii plaat kui ka film olid Põhja-Ameerikas ja Euroopas ülipopulaarsed ning Kuubast pärit muusika sai jällegi populaarseks.

Compay Segundo tähendab Kuuba hispaania keeles „Teine kutt“, kuna ta oli erinevates ansamblites alati teine hääl. Paljud latiinomuusikud on võtnud Compay Segundost eeskuju ja saanud sellelt legendaarselt mehelt mõjutusi.

Máximo Francisco Repilado Muñoz Telles sündis Siboneys, Kuubal. Kui Maximo oli 9-aastane kolis ta pere elama Santiago de Cubasse. Esimene ansambel, kus Maximo mängimas hakkas oli Santiago de Cuba munitsipaalansambel, mida juhendas tema õpetaja Enrique Bueno.

1934 kolis Maximo Havannasse, kus hakkas mängima klarnetit kohalikus munitsipaalansamblis. Ta õppis mängima ka kitarri ja tres-kitarri, mõtles välja ühe vahva instrumendi, millel nimeks armonico, see on seitsmekeeleline kitarrisarnane pill, mis täitis tühimiku hispaania kitarri ja Kuubalt päris tres-kitarri vahel.

1947 moodustas Maximo koos Lorenzo Hierrezueloga duo Los Compadres. Ka selles duos laulis Compay Segundo teist häält ja mängis tres’i. Oma tegutsemise ajal oli Los Compadres üks edukamaid duosid Kuubal.

Nagu eelpool mainisin, siis kindlasti on Compay Segundo kuulsaim lugu „Chan Chan“, mille nelja esimest akordi tunneb terve muusikamaailm. Seda lugu on Compay Segundo lindistanud ise mitu korda, kuid seda on esitanud ka paljud teised Ladina-Ameerika artistid. Kuulsad on loomulikult ka paljud teised lood: „Sarandonga“, „La calabaza“, „Hey caramba“, „Macusa“ jt. Need kõik on nn son’id, mis eristab artisti paljudest teistest trova-muusikutest.

Compay Segundo on ütelnud, et tema loomingus on olulised valsid, son’id ja danzon’id, kuna ta õppis muusikat nendelt, kes hindasid muusikas ülekõige traditsioone. Compay Segundo on ütelnud, et ta mängib muusikat nii nagu seda tehti ammustel aegadel. Compay Segundo mängis lühikesi son’e, kud mängiti ka selliseid, mis algasid õhtul kell seitse ja lõppesid varahommikul.

Compay Segundo on mänginud Fidel Castrole, paavstile Vatikanis ja esinenud paljudel suurtel lavadel.

Oma kõrge vanuse kohta ütles mees seda, et selle saavutamiseks on abiks olnud lambaliha konsomee ja rumm. Ta ise lootis elada 115-aastaseks, kuid suri 95-aastaselt, kuna tal oli probleeme neerudega.

Nueva Antologia. 20 Aniversario“ on duubelkogumik, millel Compay Segundo kuulsamad lood läbi aastate. Siin on son’e, danzon’e, valsse, kuid kindlasti veidi ka bolero’id, cha cha cha’d ja palju muudki.

Oluline on see, et muusika on soe, mõnusalt tantsuline, mis paneb jala vaikselt kaasa tatsuma, keha kaasa õõtsuma, siin on tundeid ja igatsust ning suurepäraseid esitusi, kaunist kitarrimängu, võrratuid meloodiaid, mida soovid ka ise vaikselt kaasa ümiseda. Kõike seda suudab pakkuda muusika, mis pärit Kuubalt. Usun, et need, kes Kuubal on käinud, teavad, mida tahan ütelda.

Võrratult hea duubelkogumik, mis ilmus esmaskordselt juba 20 aastat tagasi. Nüüd juubeli-väljalase, millel ka neli seni avaldamata lugu. Plaadiga on kaasa ka põhjalik plaadi buklett, kust on võimalik lugeda Compay Segundo muusikast ja muusikastiilidest veelgi täpsemalt.

Külma ja halli kodumaisesse kevadesse suurepärane kuulamine!

Kuula albumit SIIT!

 

 

Kommentaarid puuduvad