Weekend Festivali korraldajad kolivad suurpeo Pärnust välja

Seitsmesed

Neljal suvel kümneid tuhandeid inimesi Pärnusse toonud Weekend Festivali korraldajad plaanivad suurpeo suvepealinnast välja kolida, küll on plaan jääda Eestisse, kirjutab Pärnu Postimees.

Pärnu abilinnapea Rainer Aaviku sõnutsi oli festivali siinse plaaži hülgamise kavatsus linnale teada juba mõnda aega. “Ilmselgelt ei loe meie niisugust infot leheveergudelt,” märkis ta. “Oleme pikka aega koos seda üritust arendanud ja tegelnud kõigi rõõmude ja muredega.”

Et tänavune Weekend Festival jääb suvepealinnas nähtavasti viimaseks, tuli pooltel jutuks viimase ürituse aegu. Abimeer tõdes, et nüüd tuleb teist laadi kultuurielu edendada. “Vaatame, kas meil õnnestub leida Pärnu suvesse mõni muu üritus, mis sobib hästi linna profiiliga,” sõnas ta. “Loomulikult on raske korrata üritust, mis toob linna kümneid tuhandeid inimesi.”

Aavik ei andnud selget vastust selle kohta, kas ja kui palju keelitas linnavalitsus festivali eestvedajaid jääma. “Eks see jutt ole olnud igal aastal, kas festival jääb Pärnus viimaseks,” lausus ta. “Igal aastal on tehtud tööd selle nimel, et siin oleks üritusi, mis toovad siia rohkem rahvast. Seda tööd on tehtud kogu aeg. Nüüd pole olukord kuidagi teistmoodi.”

“Pärnu on igal juhul valmis eri ürituste korraldajaid vastu võtma,” rõhutas abilinnapea. “Kui kellelgi on hea mõte, mis võiks linnale kasu tuua, siis loomulikult võtame vastu.”

Läinud augustiski polnud suurpidustuste siinsel plaažil toimumine endastmõistetav. Korraldajad kaalusid eelmise aasta lõpus põhjalikult, kas üritus võiks neljandat kordagi toimuda suvepealinnas. Veel novembri keskpaigani ehk mõni nädal enne Pärnu peopaigana väljakuulutamist 8. detsembril oli päevakorral festivali korraldamine pealinnas.

Põhja-Tallinna linnaosavalitsus käis paar kuud kestnud läbirääkimiste käigus välja neli kohta. Organisaatoritele sobis neist Stroomi rand. Ürituse pealinnas korraldamise plaan oli nii kindel, et ühes koostööpartneritega käisid muusikapeo eestvedajad juba ala mõõtmas. Vaadati, kuhu paigutada välikäimlad, kui suure lava saab ehitada, kuhu paigaldada tellingud ja milline oleks logistika.

Üksvahe teatas Põhja-Tallinna valitsus, et pealinnas festivali siiski ei tule. Väärib märkimist, et vähemalt linnaosavalitsuse ametliku vastuse järgi oli tegemist üksnes idee, mitte kokkuleppega, millest saanuks taganeda. “Me ei mõelnud seda ise välja ega läinud mõõtma ja seejärel linnavalitsusse jutuga: “Kuulge, teeks siin!”,” andis Weekend Festivali meediajuht Gunnar Viese mullu siiski mõista, et jutt oli päris tõsine.

Põhja-Tallinna linnaosa vanem Raimond Kaljulaid kinnitas pärast toonaseid kõnelusi, et nad on rääkinud korraldajatega Weekend Festi vali toimumisest Stroomi rannas. “Pärast põhjalikku arutelu ja kaalumist linnaosa juhtkonnas asusime seisukohale, et see üritus siiski ei sobi Stroomi randa,” põhjendas ta.

Kaljulaid selgitas, et mitmepäevane suurüritus keset elurajooni, väga paljude linlaste vahetus läheduses pole tark mõte ja see tooks kaasa hulga heakorraprobleeme. Pealegi ei saaks kohalikud mõnda aega tava päraselt randa kasutada. Niisiis said saatuslikus ajutised mured, milleta Pärnuski pole nii suure ürituse puhul saanud.

Pärnu linna ja Weekend Festivali eestvedajate koostöö on seni toiminud sümbioosina. Kuigi rannapidu on teinud linnale head rahvusvahelist reklaami, pole mõnelegi kohalikule olnud meeltmööda, et linn on andnud rannapeo korraldajale oma maa tasuta kasutada. Ürituse eestvedajad on toonud aga esile, et mujal Euroopas leidub näiteid, kus omavalitsus maksab suure muusikafestivali oma territooriumil toimumisele peale.

Pärnu abimeer on veendunud, et Weekend Festival on toonud seni linnale rohkem kasu kui kahju. “Paljudele nii suur üritus kindlasti ei meeldi, aga see on toonud Pärnule rahvusvaheliselt palju head tuntust,” sõnas ta. “Noortele on see Eestis pika puuga üritus number üks. Kas üritus ja sealne muusika meeldib, on juba maitseasi.”

Kommentaarid puuduvad